Sonsuz enerji kaynağı GÜNEŞ …

 

Sevgili okurlar, " 5. Dünya Su Forumu " gibi önemli bir uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptığımız şu günlerde, " yenilenebilir enerji kaynakları "nın önemini daha da yüksek sesle dile getirmeye devam ediyoruz...

 

Dünyamızda kullanılmakta olan enerji kaynaklarını 3 e ayırıyoruz:

 

- Fosil Enerjiler ( Odun, kömür, petrol ve doğalgaz )

- Yenilenebilir Enerjiler ( Güneş, rüzgar, su, jeotermal ve biyokütle)

- Yeni Enerjiler / Üçüncü Bin Yıl ( Millennium ) Enerjileri ( Nükleer, Yakıt Hücreleri ve Hidrojen )

 

Fosil enerji kaynaklarından kömür ortalama 200 yıl, petrol ve doğalgaz rezervlerinin ise 80-100 yıl ancak yetebileceği düşünülüyor. Bu rakamlar kesin olmamakla birlikte, yeni rezervlerin bulunması halinde bile er veya geç bu kaynakların tükeneceğine kesin gözüyle bakılıyor. İşte bu sebeple, temiz enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalar her geçen gün artıyor.

 

KÜRE FELAKETE GİDİYOR

 

Bu kaynakların en önemlisi hiç şüphe yok ki, Güneş ışınlarının sunduğu enerji. Güneş enerjisi dünyamızdaki hayatın temelini oluşturuyor. Artan nüfusla birlikte dünyamızın enerji ihtiyacı her yıl ortalama yüzde 8 oranında yükseliyor. Buna mukabil, bu enerjiyi büyük çoğunlukla karşılayan fosil yakıt rezervi çok daha hızlı bir biçimde tükeniyor. Bunun dışında fosil yakıtlar dünyanın ortalama sıcaklığını, son bin yılın en yüksek değerlerine taşımış, ayrıca hava, toprak ve su kirliliğinin yanında sel, kasırga gibi tabii felaketlere de yol açmıştır. Günümüzde, alınması gereken tedbirler yetersiz kaldığı takdirde, yakın bir gelecekte kuzey ve güney kutbunu kaplayan buzul ve buzdağlarının erimesi sonucunda sahil şeridinde bulunan birçok kent sular altında kalabilecektir. Bu sebeple, bilim adamları fosil yakıt rezervlerinin bitmesini beklemeden, yenilenebilir enerji kaynaklarını baz alan sistemleri geliştirme çabasında bulunuyorlar.

 

DÜNYA KIYMETİNİ ANLADI

 

Güneşin yaydığı ve dünyamıza ulaşan enerji, Güneşin çekirdeğinde yer alan Hidrojen izotopları ( Radyoaktif elementler ) gibi hafif atom çekirdeklerinin birbirlerine kaynaşması (Füzyonu) ile Helyum atomu oluşturmaları sonucu ortaya çıkan ışıma enerjisidir. Ham maddesinin Hidrojen izotopları olması, tükenmez bir enerji kaynağı ortaya çıkarmaktadır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar 20 inci yüzyılın başında başlamış ve özellikle 1970 lerden sonra hız kazanmıştır.

 

Günümüzde Güneş enerjisi üretiminde kullanılan teknolojiler oldukça ilerlemiş ve üretim maliyeti düşmeye başlamıştır. Güneş enerjisinin verimi direkt olarak Güneşli günlere bağlı bulunmaktadır. Ne kadar çok Güneş ışığı mevcutsa, o derece enerji verimi artmaktadır. Güneş enerjisi uygulamaları; aktif Güneş enerjisi şeklinde ısıtma/soğutma, Fotovoltaik pillerle elektrik üretimi ve yoğunlaştırılmış termal-elektrik teknolojileri olarak göze çarpmaktadır.

 

1 SAATTE 1 YILLIK KAYNAK

 

Güneş, âdeta devasa bir enerji santrali gibi çalışmaktadır. Bir saat içinde yeryüzüne ulaşan Güneş enerjisi, dünyanın yıllık enerji ihtiyacından daha fazlasını karşılayabiliyor. Fotovoltaik yöntemle Güneş enerjisi elde etme konusunda dünyada birinci ülke Japonya, onu ikinci sırada Almanya takip ediyor. Almanya da Güneş enerjisine yönelik üretimde bulunan 50 yi aşkın fabrikada silisyum alışımlı Güneş pili ve enerji modülleri imal ediliyor. Güneş enerjisinin, yakın gelecekte en önemli enerji kaynaklarından biri olacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.

 

EN ÖNEMLİ AVANTAJLARI

 

Sayısız artısı olan Güneş enerjisinin en önemli avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

 

- Sonsuz bir enerji kaynağı olması;

- Karbondioksit ve metan gibi sera gazlarının gaz emisyon hacmini orantılı olarak azaltması;

- Herhangi bir dış güce ihtiyaç göstermemesi;

- Kurulma maliyetinin geri dönüşü diğer enerji kaynaklarına göre daha hızlı olması …

 

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ

 

Sadece duşta kullanıyoruz

 

Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu Güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye nazaran daha şanslı bir konumdadır. Türkiye nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7.2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kilowatsaat/metrekare/yıl olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizin en fazla Güneş enerjisi alan bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi olup, bunu Akdeniz Bölgesi izlemektedir. Türkiye de Güneş enerjisinin en yaygın kullanımı sıcak su ısıtma sistemleridir. Ancak, Türkiye 110 tam gün gibi yüksek bir Güneş enerjisi potansiyeline sahip olmasına rağmen bunu yeterince değerlendiremiyor. Diğer taraftan, bu konuda TÜBİTAK gibi bilim kuruluşları ve üniversiteler uluslararası düzeyde ülkemiz yararına çok verimli çalışmalar gerçekleştirmektedirler.

 

Size gelecek haftaya kadar sağlık ve mutluluklar diliyorum.

yesilsayfa.com

18 Mart 2009 Çarşamba

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR