Güneş enerjisi teknolojik ilerleme ile daha rekabetçi olacak

 

Japon Sanyo şirketinin eski üst yöneticisi Kuwano’ya göre panellerin ömürlerinin ve verimliliğin artması gerekiyor

 

Japon Sanyo şirketinin eski üst yöneticisi ve güneş elektriği teknolojilerinin geliştirilmesinde öncü kişilerden olan Yukinori Kuwano güneş enerjisinin geleneksel enerji kaynaklarına göre rekabetçi olabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

 

Kuwano, Business Week dergisine verdiği röportajda 1970’li yıllardaki petrol krizinin ABD, Avrupa ve Japonya’daki şirketleri petrole olan bağımlılığı azaltmak için güneş enerjisi teknolojilerini geliştirmeye yönelttiğini hatırlattı.

 

Kuwano’ya göre Fukuşima felaketi de Japonya’yı temiz enerji geleceğine yöneltirken, ülkede devreden çıkan nükleer reaktörler yenilenebilir enerjilere daha geniş uyum sağlama ve bunları teşvik etmek için kapıyı aralamış durumda.

 

Yukinori Kuwano 1992 yılında Japonya elektrik şebekesine ilk bağlanan güneş panellerinin kurulu olduğu Osaka’daki evinde yaptığı açıklamalarda panel teknolojisinin gelişimine yönelik değerlendirmelerini de paylaştı.

 

Kuwano’ya göre güneş enerjisi en popüler temiz enerji türü olduğunu kanıtlamış iken, panel üreticilerinin ürünlerinin verimliliğini ve ömrünü artıracak çalışmalar yapması gerekiyor. Yukinori Kuwano’ya göre güneş panellerinin ömrünün 30-40 yıla çıkması güneş enerjisini geleneksel enerji kaynaklarına göre daha rekabetçi kılacak.

 

Kuwano ayrıca temiz enerjilerin yaygınlaşması için elektrik şebekesinin geliştirilmesine önemine de vurgu yaparken, elektrik fiyatlarının çok yüksek olduğu Japonya’da bu alanın sahip olduğu öneme de dikkat çekti.

 

Japonya’da 2011 yılında yaşanan Fukuşima felaketinin ardından 2012 yılının Temmuz ayında, güneş enerjisi başta olmak üzere tüm yenilenebilir enerji kaynaklarına önemli oranda teşvik sağlayan yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi ülkede bir yıl içinde ağırlığı güneş elektriği alanında olmak üzere 23 GW’lık yenilenebilir enerji kurulu gücü için proje başvurusu yapılmasını sağlamıştı.

www.yesilekonomi.com

01.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR