Tübitak ALTERNATİF Enerjili Araç Yarışları

Yarışmada, KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin yaptığı güneş enerjisiyle çalışan "Kara Tay Solar" ve elektrik enerjisiyle çalışan "Doru" mücadele edecek.

 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu`nca (TÜBİTAK) düzenlenen ALTERNATİF Enerjili Araç Yarışları`na, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi`nin 2 araçla katılacağı bildirildi.

 

İzmit Körfez Pisti`nde, 11-17 Ağustos 2014 tarihlerinde gerçekleşecek yarışlara 42 aracın yarışacağı Batarya Elektrik Enerjili (Elektromobil) kategorisinde Doru ve 29 aracın yarışacağı Güneş Enerjili (Formula-G) kategorisinde ise Kara-Tay Solar, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya adına katılacak.

 

Her iki araçla ilgili çalışmalarını son aşamaya getiren KTO Karatay Üniversitesi Şems takımı, hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor.

 

Tek kişilik tasarlanan Kara-Tay Solar, 200 kilogram ağırlığında ve 100 kilometre hıza ulaşabiliyor. 5 saatlik şarj ile 10 saat çalışabilen araç, kompozit ve karbon fiberden yapıldığı için son derece hafif olma özelliğine sahip.

 

TÜBİTAK 2014 Elektromobil Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarış`ında mücadele edecek Doru ise 3 kW`lık DC fırçasız mıknatıs motorlu, lityum-iyon batarya takımı, 3 kW`lık enerji depolama kapasitesine sahip ve ortalama 80 kilometre hıza ulaşabiliyor.

 

Kompozit malzemeyle yapılan Doru`da, günümüz araçlarında kullanılan mekanik şanzıman ve diferansiyel sistemi mevcut. Ayrıca park sensörü, hız sabitleyici, merkeze veri aktarım modülü ve araç kontrol paneli de araçta yapılması planlanan modüller arasında yer alıyor. Konya (AA)

www.sondakika.com

08 Temmuz 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR