Vestel, LED aydınlatma sektörüne girdi

Üretimin yüzde 70`i yerli olacak

 

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Cree ile işbirliği içinde LED aydınlatma sektörüne giriş için iki senede en az 50 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirterek, paketleme makinesi için 3,5 yıllık sıraya girdiklerini, paketleme işini de başlattıklarında üretimin yüzde 70`inin yerli olacağını tahmin ettiğini kaydetti.

 

Yüngül, işbirliğine ilişkin basın toplantısında, ana işleri olan televizyon üretimi dolayısıyla, panellerin arkasında yer alan LED ışık sistemini üretme ihtiyacı duydukları için bu işle ilgilenmeye başladıklarını anlattı.

 

Türkiye`de LED üretimi için yaptıkları araştırmalar sırasında, dünyada çok büyük patent savaşları bulunduğunu gördüklerini söyleyen Yüngül, ``Bir söz vardır. `Ya ağa olacaksın, ya ağanın yanında olacaksın` şeklinde. Buradan yola çıkarak Cree ile işbirliğine karar verdik`` dedi.

 

LED üretiminin bazı üretim fazlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan yatırımın devlet iştiraki olmadan yapılamayacak büyüklükte olduğunu ve böyle bir yatırım için henüz erken olduğunu ifade eden Yüngül, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

``Onun dışında paketleme, dizme ve tasarım kısmının hep içinde olacağız. Şu anda paketlenmiş çip alacağız. Paketleme makinesi için 3,5 yıllık sıra var. Bu sıraya girdik. Üretimin yüzde 70`inin yerli olacağını tahmin ediyorum. Bütün ürünleri Manisa`daki fabrikada yapacağız. İki senede bu işe en az 50 milyon dolar yatırım yapacağız. Şu anda sadece bu iş için 60 kişilik ARGE ekibimiz var. Hedefimiz 200 mühendise çıkmak. Özellikle gelişmekte olan Ortadoğu, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri için de burada büyük pazar olduğunu düşünüyoruz. Sadece aydınlatma kısmı dünyada 100 milyar dolar büyüklüğe sahip ve her sene iki misli artıyor.``

 

Şehirlerarası ve sokak aydınlatmalarına da talip olduklarını açıklayan Yüngül, LED aydınlatmanın verimlilik özelliğine dikkati çekerek, 60 wattlık ampullerin yerini 9 wattlık olanların alacağını dile getirdi.

 

Yüngül, halihazırda Türkiye`de led aydınlatmaya yönelik hiçbir laboratuvar bulunmadığını belirterek, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile bir anlaşma yaptıklarını, 3-4 ay içinde Türkiye`nin bu konuda en büyük laboratuvarını kuracaklarını, bir laboratuvarı da daha sonra Manisa`da hayata geçireceklerini kaydetti.

 

Cree Kurumsal Pazarlama, Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Chris James de LED aydınlatma alanında şu anda 1.500`ün üzerinde onaylanmış, 2 binin üzerinde onay bekleyen patentleri bulunduğunu aktardı.

http://ekonomi.haberturk.com

10.08.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR