Almanya`da enerji dönüşümü ters tepti

Enerji dönüşümü son yıllarda Almanya‘da en önemli konulardan biri haline geldi. Almanya, enerji madenlerini değerlendirirken, çevreyi de yeterince korumak istiyor. Ancak Enerji Bilançoları Çalışma Grubu’nun yaptığı bir araştırmanın sonuçları tüm bu çabaların yetersiz kaldığını, hatta ters teptiğini gösteriyor.

 

Grubun yaptığı araştırmada yenilebilir enerjilere milyarlarca Euro’luk destek yapılmasına rağmen çevreye daha çok zarar veren linyit kömüründen enerji kazanmanın rekor seviyelere ulaştığı görülüyor. Buna göre 1990 yılında saatte 172 kilowat linyit kömürü enerjisi kazanılırken, bu rakam 1999 yılına kadar büyük düşüşlere maruz kaldı.

 

Ancak bu metodla enerji kazanımı beklentilerin aksine 1999 yılından sonra büyük oranda artış gösterdi ve hala da artış göstermeye devam ediyor. Konunun uzmanlarından ve partisi içerisinde bu konuda bilirkişi olarak kabul edilen Yeşiller Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Meclis Grubu Başkanı Reiner Priggen modern gaz enerji santralleri çalışmazken, Almanya’nın en kirli enerji santrallerinin son gaz çalıştırılmasını eleştirdi ve federal hükümetin bu konuda hızlı bir şekilde adım atması gerektiğini söyledi.

 

Araştırmadaki ilginç notlardan biri de linyit kömüründen kazanılan enerji nedeniyle çevreye verilen hasarın diğer gelişmelere rağmen azaltılmış olması. Uzmanlar bunun santralllerin eskisinden daha modern olmasından kaynaklandığın düşünüyor. Yeni programlar çerçevesinde linyit kömüründen enerji kazanımının adım adım pahalılaşması amaçlanıyordu. DÜSSELDORF

www.cihan.com.tr

09 Ocak 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR