125 enerji şirketine isim dayanmadı

Enerji sektörü böyle bir atak görmedi. 2014 yılına enerji patlamasıyla giren Özgül Group, haziran ayından 2013 yılının son günlerine kadar tam 125 yenilenebilir enerji şirketi kurdu.

 

Yenilenebilir enerji sektörün önemli oyuncularından biri haline gelen grubun yeni şirketlerinin sayısı kadar isimleri de oldukça dikkat çekici. 125 şirkete isim bulmak zor olsa gerek, Özgül Group ekibi bu konuda tüm yaratıcılığını kullanmış. Kiminin adı Krizantem, kiminin Kekik, kiminin Kaktüs, kiminin İğde…

 

Ağaç, çiçek, meyve isimleri tükenince gezegenler, rüzgarlar, akşamlar, sabahlar ve mehtaplar devreye girmiş. Güvercin, Saka, Geyik, Serçe, Leylek, Bülbül, Melek bile şirket ismi oluvermiş.

 

Hepsinin sermayesi 50 bin’er TL

Özgül Group’un şirket kurma atağı 2013 yılının Haziran ayında başlıyor. 06/06/2013 tarihinde yaklaşık 40’ın üzerinde yenilenebilir enerji şirketi kuruluyor. Grup ikinci atağını 07/07/2013 tarihinde yapıyor ve 8 şirket kuruyor. Üçüncü hamle ise 22/08/2013’te… Bu tarihte 11 şirketin temelleri atılıyor. 10/10/2013 tarihinde de yeni şirket kurulumuna devam ediliyor. Son atak ise aralıkın ilk haftası yapılıyor ve 55’e yakın yenilenebilir enerji şirketi daha kuruluyor. İlk etapta kurulan şirketlerin isimleri Kasımpatı, Sardunya, Ortanca, Zakkum, Zerdali, Sarmaşık, Tarçın, Fesleğen, Zambak, Lavanta, Sümbül, Kayın, Kavak, Karanfil, Dağ çayı gibi çiçek ve ağaç isimlerinden oluşuyor. 125 şirketin arasında 2013 Eylül sezonunda yayına giren popüler dizilerden Çalıkuşu bile yerini alıyor. Gezegen, Göktaşı, Uranüs, Jüpiter derken grubun yenilenebilir enerji atağında Karayel, Lodos rüzgarı esiyor. Paradoks, Gözlem, Düşünce, Mantık ile uzayan şirket listesi Kitap, Roman, Hikaye, Manzum gibi isimlerle edebi bir boyuta da taşınıyor.

 

Güneş ve lisanssız üretim atağı

Enerji uzmanlarına göre bir taraftan EPDK tarafından verilecek olan 600 megavatlık güneş enerjisi lisansı, diğer taraftan 6446 sayılı kanunda yapılan yeni düzenleme birçok şirket gibi Özgül Group’u da harekete geçirdi. 2013 yılının son çeyreğinde 6446 sayılı Kanun’da yapılan düzenleme ile yenilenebilir kaynağa dayalı lisansız 500 kW kurulu güç üst sınırı 1 MW’a çıkartıldı. Elektrik abonesi olan herkes, her gerçek veya tüzel kişi 1 MW’a kadar lisanssız elektrik üretim tesisi kurabiliyor. İhtiyaç fazlasını da üretim tesisinin kurulduğu bölgede görevli tedarik şirketi aracılığıyla değerlendirilebiliyor.

 

Yüzde 70’i rüzgar yüzde 30’u güneş

Her fırsatta enerji sektöründe iddialı yatırımlara imza atacaklarını dile getiren Özgül Group’un hedefi yenilenebilir enerji yatırımlarında dünya çapında öncü olmak. Dünyanın en büyük yenilenebilir iş geliştirme projelerinden birini hayata geçirmeye hazırlandıklarını belirten Özgül Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Faruk Özgül, kurdukları şirketler bünyesinde yapılacak yatırımların yüzde 70’inin rüzgar, yüzde 30’unun ise güneş alanında olacağını açıklıyor. “Şirketimizin faaliyet dışı bir yapısı ve geliri yok. Asla simsarlık yapmıyoruz” diyen Özgül, önümüzdeki dönemde verilmesi planlanan güneş enerjisi lisanslarıyla da yakından ilgilendiklerini belirtiyor. Özgül, şirketlere verdikleri isimlere ilişkin ise şu açıklamayı yapıyor: “Şirketlerin isimleri ekip arkadaşlarımın fikirleri. Hepsinin amacına uygun olduğunu düşünüyoruz.”

 

Çılgın projenin santralini kurdu

Özgül Group, 2013 yılında Kanalİstanbul ve 3. Havalimanının elektriğini üretmek için kurduğu doğalgaz santrali,  Alman Ferro Stahll ile imzaladığı 1 milyar euroluk enerji yatırımı ile dikkatleri üzerine çekmişti. Grup yine geçtiğimiz yıl Romen deniz altı kablolama ve açık deniz petrol arama-depolama firması Upetrom ile de stratejik işbirliği anlaşması imzalamıştı.

 

600 megavatlık güneş için 8 bin 900 başvuru geldi

Göstergeler, Türkiye’nin enerji talebinin 2023 yılına kadar yılda yaklaşık yüzde 7 artacağı yönünde. 2023 yılına kadar Türkiye’deki enerji talebini karşılamak için gerekli toplam yatırım miktarının, son on yılda gerçekleştirilen toplam yatırım miktarının iki katını aşarak yaklaşık 120 milyar ABD Dolar’ı olması bekleniyor. Sektörün 2023 hedefi kurulu gücün 120.000 MW’a çıkarılması.

 

Bu noktada da yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yüzde 30’a, su enerjisi kullanımının en üst düzeye çıkarılması, kurulu rüzgâr enerjisi kapasitesinin 20.000 MW’a ulaştırılması, 600 MW jeotermal ve 3.000 MW güneş enerjisi kapasiteli santrallerin kurulması planlanıyor. TETAŞ Enerji Satış Daire Başkanlığı ve TETAŞ Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan MODUS Enerji Danışmanlık Şirketi’nin sahibi Kemal Uslu, 2013 yılında 2 bin 760 MW rüzgar enerjisinin devreye girdiğini belirtiyor. Uslu, toplam 10 bin 500 MW’ye yakın rüzgar lisansı verildiğini, önümüzdeki dönemde geri kalan 7240 MW’lık rüzgar yatırımının devreye gireceğini açıklıyor. Uslu, lisanslanan 13 bin MW’lık HES yatırımlarının ise 2013 yılında 6147 MW’lık kısmının devreye girdiğini belirterek “Önümüzdeki dönemde yaklaşık 7 bin MW’lık bir HES yatırımı devreye girecek. Bunlara ek olarak 600 MW güneş santrali için de başvurular alındı. Yatırımcıların gözü EPDK’da. Bu yılın ilk yarısında lisansların dağıtılması bekleniyor. Güneş enerjisine çok büyük bir ilgi var. 600 megavat için 8 bin 900 megavat başvuru geldi” açıklamasını yapıyor. Sibel CİNGİ, İSTANBUL

www.dunya.com

23.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR