Güneş ve rüzgâra arsa desteği

7 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi yapan şirketlere kamu arazileri tahsis edilebilecek.

 

Kurulu gücü 500 kilovata (kW) kadar olan yenilenebilir enerji tesislerine 20 yıl, 1 megavata (MW) kadar olanlara ise 30 yıl Hazine taşınmazları üzerinde irtifak hakkı tesis edilecek veya kullanma izni verilecek. Ancak söz konusu düzenleme, 1 MW’a kadar üretim hakkı bulunan lisanssız elektrik sektörünü böldü. Kimi yatırımcılar düzenlemenin hareket getireceğini, kimileri ise yetersiz kaldığını savunuyor.  Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği (LİDER) Başkanı Yalçın Kıroğlu, düzenlemenin Türkiye açısından çok olumlu bir konu olduğunu söyleyerek, “Atıl durumdaki bu arazilerin yenilenebilir enerji tesislerine açılmasıyla hem mevcut araziler bir değer kazanmış olacak, hem de lisanssız yatırımların yapılabileceği yeni seçenekler çıkacak” dedi. Deloitte Türkiye Enerji Endüstri Lideri Uygar Yörük ise “20 yıl ve 30 yıl sonra, tesisi yüzde 80 verimlilikte kamuya teslim etme zorunluluğu var. Yani tesisi kurduğunuzdaki verimlilik oranı yüzde 100 olarak kabul edilerek, teslim ettiğinizde bu oranın yüzde 80’inin hesaplanması gerekiyor” dedi.

 

Ben araştıracağım başkası kapacak

PROJE Enerji Firması Genel Müdürü Şenol Tunç, “Önceden Hazine arazisi satın almak ya da kiralamak istediğiniz zaman izinler vardı. Şimdi devlet bunu ihaleyle kiralıyor. Böylece sizin araştırıp bulduğunuz araziyi, bir başkası gelip kapabiliyor. Bence arazi tahsis edilirken ilk gelenin öncelikli olduğu (first come, first serve) mekanizma olmalıydı. Yatırımcı uygun mu diye araştıracak sonra 50 kişi başvuracak. Bu bir teşvik mekanizması değil” dedi.

 

Süre 30 yıl, panel ömrü 20

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan da lisanslı projelerde olduğu gibi lisanssız projelerin de ihalesiz hale getirilmesi gerektiğini savunarak, “Lisanssızla ilgili Hazine ne yapacağını bilemiyordu. O açıdan olumlu bir adım. Uygulama başlasın, kendi içinde de düzenlemeye gidecektir. Öte yandan 1 MW yatırımların 30 yılın sonunda devredilmesi öngörülüyor. Ancak panellerin zaten 20 yıl garantisi var. Devir konusunun gevşemesi lazım” dedi. Merve ERDİL

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

12.02.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR