Kastamonu Valisi Mustafa Kara : “ Biz tarım iliyiz ” …
Tarım İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nın 5’inci etap bilgilendirme toplantısına katılan Vali Mustafa Kara, programın amaçlarından bahsederek, “ İlimizin yüzde 28’i tarım alanıdır. 230 bin büyük baş hayvanımız var. Bütün bu rakamlar bizim tarım ili olduğumuzu gösteriyor ” dedi.
- Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının kırsaldaki insanları sosyal ve ekonomik alanda geliştirip kalkındırmak olduğunu belirten Vali Kara, proje uygulamalarına dikkat çekerek, “ Projenin yarısını bakanlık karşılıyor. 2006 yılında başlanan bu projede bugüne kadar 20 projenin 15’i tamamlandı, 2’si iptal edildi 3’ü devam ediyor. Bu projelere 2.3 milyon TL yardımda bulunduk. 548 adet makineye 2.15 milyon TL yardım yaptık. Yılsonuna kadar lütfen Tarım İl Müdürlüğü ile görüşüp projeleri hazırlayın ” dedi.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nın 5’inci etap bilgilendirme toplantısı Kastamonu Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapıldı. Kastamonu Valisi Mustafa Kara başta olmak üzere kaymakamlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve üreticilerin katıldığı toplantı da önemli konulara değinildi.
HANGİ PROJELER DESTEK ALACAK ?
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, programın ekonomik yatırımlar ve toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları konularını kapsadığını belirterek, “ Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar ile bu tesislerde kullanılmak üzere, natif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, ALTERNATİF ENERJİ kaynakları kullanılan seraların yapımına yönelik yatırımlar hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir ” dedi.
İLİMİZ AVANTAJLI İLLER ARASINDA
Kastamonu’nun son teşvik uygulamasında en avantajlı iller arasında yer aldığını belirten Emiralioğlu, “ Bu nedenle yatırımcılarımız hem teşvik yasasından yararlanabilecek hem de bakanlığımızın uyguladığı hibe destek programlarından yararlanabilecekler. İlimiz yatırımcılarımız için avantajlı iller arasında yer alma önceliğine sahiptir ” dedi.
İLİMİZİN YÜZDE 28’İ TARIM ALANI
Kastamonu’nun yüzde 28’inin tarım alanı olduğunu söyleyen Vali Mustafa Kara ise, “ Kırsal Kalkınma Projesi’nde rakam olarak ilimizin yüzde 28’i tarım alanıdır. 230 bin büyük baş hayvanımız var. 71 bin koyun ve 18 bin keçimiz var. Dolayısıyla küçükbaş olarak 89 bin rakamına ulaşmış durumdayız. Bütün bu rakamlar bizim tarım ili olduğumuzu gösteriyor. Özellikle de ilimiz tarım ve hayvancılık ilidir. Tarımı hayvancılığa destek olarak yürütmemiz gerekir. Hayvancılık için gerekli bitkileri üretip onları hayvanlara vereceğiz, yem ihtiyaçları karşılanacak ve hayvancılık yapacağız. Şeker pancarı, pirinç dışında fazla üretimimiz yok. Diğerleri hayvancılık yem bitkileri olarak üretilmesi gereken alanlardır. Bu alanlardaki verimi artırmak için herkesin gayret içinde olması gerekir ” dedi.
PROJE YARDIMLARININ YARISI BAKANLIKTAN
Konuşmasında hedefinin 150 bin nüfus olduğunu belirten Vali Kara, “ Bu nüfusa uygun kırsal kalkınma gerekiyor. Bu kırsal kalkınmaya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı destek veriyor. Kırsal kalkınmayla amaç kırsaldaki insanları sosyal ve ekonomik alanda geliştirip kalkındırmaktır. Bunun içinde sizi yalnız bırakmıyor. Kişi başına 100 bin TL olan proje yardımlarından yüzde 50’sini bakanlık bağışlıyor. Tüzel kişiler için 500 bin TL’ye kadar olan projelerde 250 bin lirasını bakanlık karşılıyor. Yine sulama suyuna ilişkin basınçlı sulama projelerinde 500 bin liraya kadar olan yardımlarından yüzde 75’ini karşılıyor o da 375 bin TL oluyor. Dolayısıyla burada amaç kırsal kalkınmada atak yapabilmektir. Bu proje 2006 yılında başladı bugüne kadar 20 proje 15’i tamamlandı, 2’si iptal edildi 3’ü devam ediyor. Bu projelere 2.3 milyon TL yardımda bulunduk. Yine makine ve ekipman destekleri alanında 548 adet makineye 2.15 milyon TL yardım yaptık. Şimdi bu projeyi bakanlık geliştirerek sizlere sundu. Yıl sonuna kadar lütfen Tarım İl Müdürlüğü ile görüşüp projeleri hazırlayın yıl sonuna kadar bunu vatandaşa anlatın.
GÖNÜLSÜZLÜĞÜ KABUL ETMİYORUM, HERKESTEN GAYRET BEKLİYORUM
Tarım İl Müdürlüğümüz köy muhtarlarıyla toplantı yapalım. Köylere gidin anlatın vatandaşa. Bir hafta 10 gün içinde organize etmemiz lazım. Tek tek hangi projelerin yapılacağı nasıl yapılacağını süratle hazırlayıp sunmamız lazım. Bir kere gönülsüzlüğü kabul etmiyorum, herkesten gayret bekliyorum. Hem kendimize hem Kastamonu’ya katkı sağlayacağız. Avrupa Birliği’nden 47 projeye 15 - 16 trilyonluk kaynak sağlandı. Ondan mutluluk duyuyoruz. Yeni projeler gönderdik yeni bağış ve hibelerle yeni bir atılım daha yapacağız. Bu atılımlara kırsal kalkınma dolayısıyla kırsal kalkınma alanında sizlerde katılın sizde bu yatırımları yapın desteği sağlayın. Kastamonu için faydalı olsun ” diye konuştu.
Toplantı Kırsal Kalkınma Programı ile ilgili hazırlanan sunum ile son buldu.
www.kastamonupostasi.com / 12 Kasım 2009
-.-
KASTAMONU Hakkında
Kastamonu ili Batı Karadeniz bölgesinde 41 derece 21 kuzey enlemi i!e 33 derece 46 doğu boylamları arasında yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 775m.dir. Yüzölçümü 13.108,1 km²dir. Bu ülke topraklarının %1,7’syxini oluşturur. Kastamonu İli çoğunlukla engebeli arazilerden oluşmaktadır, ilin kuzeyinde Batı Karadeniz Dağları bulunmaktadır. Karadeniz sahiline paralel olarak İsfendiyar (Küre) Dağları il merkezinin kuzeyinde, güneyinde ise yine doğu batı uzantılı Ilgaz dağları yer alır.
Türkiye’nin Karadeniz’e doğru uzanan çıkıntısının büyük bölümünü kapsar. Doğuda Çatalzeytin ilçesinin Sinop ile birleştiği noktadan, batıda Kerempe burnuna kadar kıyı düz bir şerit halinde uzanır. Kerempe Burnunda bariz bir çıkıntı meydana getirerek güney batı doğrultusunda Bartın il sınırına kadar kıyı devam eder. Karadeniz’e olan bu kıyının uzunluğu 170 km’dir. Kastamonu’nun yüzölçümünün %74,6’sı dağlık ve ormanlık, %21,6’sı plato ve %3,8’i ovadan oluşur. Dağılımdan da anlaşılacağı gibi ilin tarıma elverişli geniş alanları yoktur. Ancak vadiler etrafında küçük ovalar göze çarpar. Bunlardan önemlileri Daday ve Taşköprü ovalarını içine alan Gökırmak ile Tosya tarım alanını kapsayan Devrez Vadileridir. Ayrıca Araç Cide ve Devrekani çay yatakları çevresinde de ekim ve dikime elverişli alanlar bulunmaktadır.
Münferit olarak Yaralıgöz Dağı (1985m.), Göynük Dağı (1770m.), Dikmen Dağı (1471m.), Kurtgirmez Dağı (1450 m.) ,Güruh Dağı (1493m.), Ballıdağ {1400 m.), lsırganlık Dağı, Harami Dağı ve Elek Dağı önemli yükseltileri teşkil etmektedir. İlin güneyinde ise Ilgaz Dağları uzanmaktadır. Bu Dağlar yüksek ve devamlıdır. Kuzeyde Gökırmak ve Araç Çayı, güneyde ise Devrez Çayı vadileri ile sınırlanmıştır. En yüksek noktası Çatalılgaz tepesi (2565m.) dır.
www.kastamonu.gov.tr / Kasım 2009