Suyu Tasarruflu Kullanmıyoruz
Türkiye`de yıllık kontrol altında bulunan 45 milyar metreküp tatlı su potansiyeli olduğu, bunun yüzde 74`ünü oluşturan 33 milyar metreküplük bölümünün tarımsal sulamada kullanıldığı belirtilerek, tarım sektöründe her yıl 19 milyar metreküp suyun boşa harcandığı bildirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`nin su fakiri sınırında bir ülke olduğunu, bu nedenle mevcut su kaynaklarının tasarruflu kullanılması gerektiğini söyledi.
Türkiye`nin yer üstü ve yer altı su kaynaklarının yıllık 112 milyar metreküp olduğunu, bunun sadece yüzde 40`ını oluşturan 45 milyar metreküp suyun kontrol altında bulunduğunu ifade eden Demir, kontrol altında tutulan su kaynağının yüzde 74`üne denk gelen 33 milyar metreküp suyun ise tarım sektöründe kullanıldığına dikkati çekti.
Prof. Dr. Demir, Türkiye`nin su zengini bir ülke olmadığına değinerek, şöyle konuştu:
"Bu nedenle suyumuzu tasarruflu kullanmak zorundayız. Ülkemizde her yıl tarım sektöründe 33 milyar metreküp su harcanıyor ancak ortalama sulama randımanı yüzde 43 oranında. Yani her yıl tarım sektöründe 19 milyar metreküp su boşa harcanmakta. Buna göre tarımda israf edilen su kaynağı neredeyse evsel ve endüstriyel kullanımın iki katı. Bu nedenle suyumuzu idareli kullanmak zorundayız."
"Vahşi sulama" olarak bilinen barajdan, ırmaktan ya da yer altından gelen suyun toprağa doya doya yedirilmesi anlamına gelen geleneksel sulama yönteminden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Demir, "Bunun yerine yüksek oranda tasarruf sağlayan ve toprağa döşenen bir boru sistemiyle çalışan damla sulama sistemine geçilmeli" dedi.
"Damlayan musluklar kontrol altına alınmalı"
Türkiye`de tarımda, sanayide ve hayatın her alanında su tasarrufuna gidilmesi gerektiğine dikkati çeken Demir, özellikle damlayan muslukların kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.
Ev, iş yeri, hastane, okul gibi toplu yaşam alanlarında bulunan muslukların mutlaka kontrol altında tutulması gerektiğini dile getiren Demir, şunları kaydetti:
"Dakikada 50 ile 100 damla akıtan bir musluk için `bir şey olmaz` deniliyor. Oysa ayda 750 ile bin 500 litre arası su israf edilmiş oluyor. Evde günlük su tüketimimizin yüzde 40`ı banyodadır. Banyo yerine duş alarak su tüketimi yüzde 25 azaltılabilir. Duş ortalama 5-6 dakikada alınmalıdır. Böylece duş başına 55 litre su tasarrufu sağlanabilir. Fırçalanmış diş, bir bardak su ile çalkalanırsa yılda 9 bin 100 litrelik su tüketimi önlenir. Diş fırçalanırken, tıraş olurken ve yüz sabunlarken musluk kapalı tutularak günde 15-35 litre su tasarrufu sağlanabilir. Ayrıca evlerde varsa gizli su kaçağı tespit edilmelidir."
Prof. Dr. Yusuf Demir, su tasarrufu sağlamak için bulaşık ve çamaşır makinelerinin tamamen dolunca çalıştırılması gerektiğini sözlerine ekledi. MEHMET KUMCAĞIZ / Samsun (AA)
www.haberler.com
10.03.2014