Enerji Üretimi ve Tüketimi Aynı Ölçüm Noktasında Olacak

“Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, endüstriyel işletmenin enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılamak maksadıyla kurulan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim sistemleri için, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olma şartı getirildi.

 

Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, eski yönetmelikte Proje Yerinden Üretim Bileşeni (PYÜB) tanımı içerisinde endüstriyel işletmenin enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılamak maksadıyla kurulan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim sistemleri için aranan endüstriyel işletmenin tesislerine en fazla on kilometre mesafe zorunluluğu, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olma şartı şeklinde değiştirildi. Bu kapsamda yer alan kojenerasyon veya mikrokojenerasyon sistemleri için getirilen toplam çevrim verimi en az yüzde seksen ve üzeri olma şartı ise, mikrokojenerasyon veya verimi Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan Tebliğ ile belirlenen asgari verimlilik gereksinimlerini sağlama gerekliliğine dönüştürüldü.

 

Yönetmelik kapsamında, bir defaya mahsus olmak üzere enerji yoğunluğu hesabında endüstriyel işletmenin yıllık toplam enerji tüketimi miktarından düşülecek tesisler kapsamında yer alan kojenerasyon tesisleri için, verimi Bakanlık tarafından tebliğ ile belirlenen asgari verim değerinin üzerinde olma ve yurt içinde imal edilme nitelikleri eklendi.

 

Ayrıca, belgelendirmeye esas olan yürürlükteki ulusal veya uluslararası ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi-Kullanım Kılavuzu ve Şartlar Standardı belgesine sahip olmak üzere başvuru yapıldığına dair, başvuru yapılan kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmiş belge sunan endüstriyel işletmelerin başvuruları kabul edileceği ifadesi eklendi. Bununla birlikte, başvurusu kabul edilmiş, değerlendirilmiş ve desteklenmesi kararlaştırılmış işletmeler arasında, sözleşme döneminin bitiminden önce bu belgeye sahip olamayanlara destek ödemesi yapılmayacağı vurgulandı.

ww.ALTERNATIFENERJI.com

26 Mart 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR