Çin çevre gruplarından Apple’a tepki

Çin çevre organizasyonlarından oluşan bir koalisyon tarafından yayınlanan 46 sayfalık raporda Apple’in tedarikçilerinin çevreye zarar verdiği ve ortaya çıkan kirliliği örtbas ettiği ifade edildi.

 

Çin’in aşırı hızlı büyümesi ve hükümetin kirliliği azaltmak için gerekli olan tedbirleri almakta gecikmesi son yıllarda ülkenin çevresel sorunlarının artmasına neden oldu. Beijing merkezli çevre derneği IPE’nin websitesinde yapılan açıklamada (www.ipe.org.cn) “Apple’ın tedarik zinciri tarafından yaratılan kirlilik, kamu güvenliğini ve sağlığını tehdit ediyor” ifadesine yer verildi.

 

Rapor’da Apple ile çalıştığı düşünülen 27 tedarikçinin toksik gazlardan ağır metal atıklarına kadar bir çok kirlilik sorununa yol açtığı belirtilerek bölgede kanser vakalarında olağanüstü bir artış gözlendiği ifade edildi. Apple’ın gelişmekte olan ülkelerde çevre yönetim sistemlerinde mevcut olan açıkları kullanarak yüksek karlara ulaştığı ifadesine yer verildi. Apple, tedarikçilerinin kimler olduğu konusunda açıklama yapmıyor. Çevre grupları kamu belgeleri ve beş aylık araştırma süreci sonucunda rapordaki bulgulara ulaştıklarını söylediler.

 

Rapor’da bir çok IT tedarikçisinin yol açtığı kirlilik rakamlarına yer verildiği belirtilerek Apple’in bununla yüzleşmeyerek söz konusu tedarikçilerle çalışmaya devam ettiği belirtildi. Bu durum, sorumluluğu kabul etmemek için bilinçli bir yaklaşım olarak değerlendirildi.

 

Bu, Apple’a Çin’de yaşanan çevre kirliliğine katkısı nedeniyle yapılan ilk suçlama değil. Ocak ayında birkaç sivil toplum kuruluşu Çin’deki iPad ve İphone üreticilerinin çevre ihlallerine yönelik bilgilere yer verilen bir rapor yayınlamıştı.

 

Apple ise, dünya genelinde sıkı denetim standartları oluşturduklarını ve tüm tedarikçilerin düzenli olarak izlendiğini ifade ediyor. Apple sözcüsü Carolyn Wu, Reuters’a yaptığı açıklamada “Tedarikçilerimizden güvenli çalışma koşulları sağlamalarını, çalışanlarına saygılı davranmalarını ve imalat süreçlerinde çevresel sorumlulukları üstlenmelerini talep ediyoruz” dedi.

 

Apple çevre gruplarının eleştirilerine maruz kalan tek firma değil. Dünyanın önde gelen markaları Avrupa ya da diğer ülkelerde yasaklanmış olan kimyasalları kullanan Çinli tedarikçilerle çalıştıkları için eleştiriliyorlar.

www.geleceginenerjisi.com

06 Eylül 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR