ÜNİVERSİTE-İŞ DÜNYASI İŞBİRLİĞİ; BİR PROJE, ÇOK FAYDA
Yenilenebilir enerji yatırımlarındaki ara eleman sıkıntısı sona eriyor. Gediz Üniversitesi ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği hem sektörün ihtiyacını giderecek hem de gençlerin iş sahibi olmalarını sağlayacak proje hazırladı. İzmir Kalkınma Ajansı da destekledi, hemen düğmeye basıldı.
Enerjide yükselen değer yenilenebilir santraller... Özellikle Ege bu alanda öne çıkıyor. İzmir, Çanakkale ve Balıkesir başta olmak üzere bölgenin pek çok yerinde rüzgar türbinleri kuruluyor, bu çevreci kaynaktan elektrik elde ediliyor. Önümüzdeki günlerde rüzgarın dışında güneşten de yararlanılması, Ege’nin yanı sıra İç Anadolu ve Akdeniz’de bu yönde yatırımlar gerçekleştirilmesi bekleniyor. Enerjide dışa bağımlılığı azaltan, çevreci ve temiz kaynakların ekonomiye kazandırılmasını sağlayan bu tesislerde yetişmiş işgücü sıkıntısı çekiliyor. Santrallerin montajında ve bakımında çalışacak yeterli sayıda ara eleman bulunamıyor.
Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu amaçla kolları sıvadı. Meslek yüksekokulları, teknik ve meslek liseler ile teknik eğitim merkezleri öğrencilerinin eğitilmelerini sağlayacak proje hazırlandı. Toplam 740 bin TL’lik projenin yüzde 90’ını İzmir Kalkınma Ajansı, kalan yüzde 10’unu da Gediz Üniversitesi üstlendi, düğmeye basıldı. İlk iş olarak önümüzdeki 6 ay içinde Gediz’in İzmir Seyrek’teki kampüsünde tam donanımlı ‘yenilenebilir enerji laboratuvarı’ kurulacak, ardından da pilot bölge olarak seçilen Kınık Teknik Lisesi ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi’nden 36 öğrenci ile Kınık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 4 kişi 6 ay ücretsiz eğitim görecek. İlk mezunlar Nisan 2015’te verilecek, sonrasında da eğitimler sürecek, başarıyla bitirenler sektöre adım atacak.
Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Batar, hem enerji sektörünün ihtiyacını gidereceklerini hem de gençlerin iş sahibi olmalarını sağlayacaklarını vurguladı. Prof. Dr. Batar, Gediz’in sosyal sorumluluk ve iş dünyasıyla birlikte hareket etme anlayışının en güzel örneklerinden birini hayata geçireceklerini dile getirdi, şunları söyledi: “Fakültemizden Doç. Dr. Selim Solmaz teknik, Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı eğitim, Yrd. Doç. Dr. Durmuş Uygun da idari koordinatör olarak görev alacak. Genç ve üretken akademisyenlerimiz sayesinde toplumsal faydası yüksek böyle önemli bir projeyi uygulayacağız. Bu eğitimi tamamlayanlar, rüzgar, güneş ve her ikisinin de kullanıldığı hibrit santrallerin yanında, yenilenebilir enerjinin tarımsal uygulamalarının yapıldığı sera gibi sahalarda da çalışabilecek. Üniversitemize kazandıracağımız ‘yenilenebilir enerji laboratuvarı’nda natif enerji kaynaklarının daha çok kullanımı yönünde bilimsel çalışmalar ve çeşitli araştırmalar gerçekleştirme imkanı da bulacağız. Ülkemize, bölgemize, enerji ve tarım sektörleri ile geleceğimizin teminatı gençlerimize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi. A.ÖZCAN KIRLANGIÇ, İZMİR (İHA)
www.yerel.iha.com.tr
04.04.2014