Güneş Enerjisi -1-

Güneş enerjisini hepiniz duymuşsunuzdur. Nedir peki? Güneş enerjisinin pek çok çeşidi vardır. Eğer gerçekten teknik olarak bakarsak, dünyadaki hemen bütün enerjiler geçmişte ya da şimdi güneşle ilgilidir. Kömür, doğalgaz ve petrol... Bu bir zamanlar canlı olan karbon bazlı şeyler çok uzun süre yüksek ısı ve basınca maruz kalarak kömür, doğalgaz ve petrole dönüşür.

 

Rüzgârın kaynağı da güneştir. Güneş doğduğunda, örneğin gölleri, dağları, vadileri, ovaları, vb. farklı derecelerde ısıtır. Bu sıcaklık farkları nedeniyle hava basıncı değişir ve bazen çok uzak mesafelerde hava hareketleri meydana gelir. Dağların eteklerinde uçan kartalları ve benzer kuşları izlerseniz, bazen kanat çırpmadan yükseldiklerini görürsünüz. Bu kuşlar güneşin sebep olduğu havanın yukarıya çekme etkisinden yararlanır...

 

Güneş ayrıca yağmur, buharlaşma ve yoğuşmaya yol açarak su döngüsünde büyük rol oynar. Bu su döngüleri rüzgâr tarafından taşınır. Güneş olmasaydı dünya su döngüsü olmayan, donmuş, işe yaramaz bir yer olurdu. Hidroelektrik baraj diye bir şey olmazdı.

 

Güneş, güneş ışığı saçar. Fotovoltaik hücreler (PV) denilen şeyleri veya PV panellerini kullanarak bu fotonları elektriğe dönüştürebiliriz... İnanılmaz bir şekilde, güneş ışığı, yarı iletkenler ve teller sayesinde evinizde kullandığınıza benzer elektrik elde edilir. Elde edilen elektrik oldukça karmaşık adımlardan geçtikten sonra radyo, bilgisayar gibi cihazlarda kullanmaya uygun ALTERNATİF akıma dönüştürülür.

 

Neticede uçurtma uçurmamızı, sıcak denizlerde yüzmemizi, bronzlaşmamızı ve hatta yemek pişirmemizi sağlayan aynı güneş, evlerimiz, iş yerlerimiz için elektrik üretmemize de yardım edebilir. Bazı kamp ve askerî çadırların esnek güneş panelleri vardır. Bu çadırlar oldukça hızlı bir şekilde kurulabilir. Sonrasında üretilen elektrik bazı kutular yardımıyla kullanmaya uygun hale dönüştürülür... Güneş panellerinin milyonlarca kullanım şekli vardır. Ayrıca, bildiğimiz dikdörtgen veya kare şeklinden, tamamen görünmez şeffaf olanına kadar çok çeşitlileri vardır. Bazı evlerin çatıları ve dış duvarları normal gibi gözükse de güneş panelleriyle kaplıdır. Güneş panelleri; su pompaları, ısıtıcılar, klimalar ve hatta arabalar için kullanılabilir. Evet, araba dedim. Doğru büyüklük ve miktarda güneş paneliyle elektrikli bir arabanın aküleri şarj edilebilir. Güneş enerjisi başınızı döndürecek kadar çok yerde kullanılabilir.

 

Evet, güneş panelleriyle akü şarj edebiliyorsak, bu aküleri gece kullanabileceğimiz manasına gelir. Güneş enerjisi normalde geceleri iyi çalışmaz, ama birçok insan güneş varken oluşan enerjiyi depolamanın yollarını arıyor. Bu depolama yöntemlerini bulmak sadece zaman ve para meselesi. Tesla Motors başkanı Elon Musk ve birçokları geleceğin elektrik depolama yöntemini bulmak için milyarlarca dolar harcıyor. Evet, piller elektrik deposudur, hatta en küçükleri bile. Piller elektrik depolamanın kimyasal bir yoludur. Sıvı metal devasa pillerden, diğer kimyasal metotlara ve hatta ısı metoduna kadar birçok elektrik depolama yöntemi vardır. Sonuncu söylediğim yöntem çok ilginç ve güneş enerjisini konsantre güneş enerjisi (CPS) olarak bilinen başka bir şekilde kullanmanın yolunu açıyor. Önümüzdeki hafta bu yöntemi açıklayacağım... Dr. Paul Sullivan

www.turkiyegazetesi.com.tr

30.05.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR