Bütün enerji kaynakları bir yana Güneş bir yana

 

PETROLÜN 90, DOĞALGAZIN 110, KÖMÜRÜN İSE 160 YIL ÖMRÜKALDI!

TÜKENMEYENKAYNAKLAR

Türkiye’de Nükleer tartışıladursun, dünya artık Termonükleer, Hidrojen ve nihayet geriye dönüş yaparak Jeotermal, Biyoenerji, Rüzgâr ve en kudretli kaynak Güneş’e yöneliyor...

 

TERMONÜKLEER ENERJİ

Güneşteki tükenmez enerji üretimine benzer bir şekilde, Hidrojen İzotopları gibi hafif atom çekirdeklerinin birbirleriyle kaynaşması ile (füzyonu) Helyum Atomu oluşturmaları sonucu ortaya çıkan enerji türüdür. Şu andaki laboratuar çalışmaları, önümüzdeki birkaç on yıl içinde bu enerji türünün devreye alınacağı müjdesini vermektedir. Dünyanın %70’den fazlasının su ile kaplı olması ve hammaddesinin Hidrojen İzotopları olması, tükenmez enerji kaynağının kullanılmasını mümkün kılacaktır.

 

HİDROJEN’İN MÜTHİŞ GÜCÜ

Doğadaki en basit atom yapısına sahip H2, kâinattaki bütün yıldız ve gezegenlerin temel maddesidir. Bu sonsuz âlemde %90’dan fazla Hidrojen bulunmaktadır. Yukarda belirttiğim gibi güneşin termonükleer tepkimeyle oluşturduğu ısının yakıtı da hidrojendir. Normal ortamda kokusuz ve renksiz olan bu gaz, oksijenle birleştiğinde yaşam için en vazgeçilmez sıvıya, Su’ya dönüşmektedir. Suyu oksijen ve hidrojene ayırmak suretiyle serbest kalan hidrojeni, enerjide kullanmak mümkündür. Bu yöntemde hidrojeni tekrar oksijenle birleştirerek büyük bir enerji elde edilmektedir. Suyun doğru akım kullanılarak hidrojen ve oksijene ayrıştırılması işlemine “Elektroliz” denir.

 

HAYATIN GERÇEK KAYNAĞI “GÜNEŞ”

Buraya kadar saydığımız tüm enerji kaynaklarını bir yana “güneş” bir yana... Güneş, hesaplamalara göre en az 5 milyar yıl daha bugünkü gücünü koruyacak tükenmez bir enerji kaynağıdır. 1 yılda dünya üzerine düşen güneş enerjisi yaklaşık 160 trilyon ton kömüre eş değerdir. Bugün dünyada, güneş enerjisinden elektrik üretiminde Güneş-Isı Santralleri % 65’lik bir paya sahiptir. Bu santrallerde yansıtıcı yüzey olarak, aynı oran ve büyüklükteki düz aynalar bulunur. Aynalardan yansıtılan ışınlar belirli bir alana odaklanır. Güneş enerjili diğer santrallerden Güneş Pilleri (Fotovoltaik diyotlar) ile doğrudan elektrik elde edilmektedir. Güneş pilleri üzerine güneş ışığı vurduğunda, bu enerjiyi direkt elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir.

 

Evet sevgili okurlar, 3 haftadır sayfamızın boyutları içinde size “Eski ve Yeni Enerji Sistemleri”nden örnekler vermeye çalıştım. Geleceğin, Türkiyemize ve güzel insanlarına mutluluk getirmesini diliyorum.

Sevgiyle kalın...

 

ŞİMDİLİK SICAK SUYUMUZ GÜNEŞTEN...

ABD, Fransa ve Almanya’da birçok modern bina güneş pili sistemiyle kendi elektriğini üretmektedir. Ülkemizde bu teknikler pek yaygın olmasa da en azından güney illerimizde 4 mevsim sıcak su ihtiyacının yüzde 90’ı güneşten karşılanmaktadır.

Ediz Hun la Yeşil Sayfa / www.turkiyegazetesi.com.tr / 03.08.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR