"Türkiye`nin Güneşi" Münih`teydi

Ulusların gelişmişlik düzeyini tüketilen enerji miktarı değil, doğal kaynaklardan sağlanan yenilenebilir enerji miktarı belirliyor. Türkiye güneş enerjisi sektörünün öncü kuruluşu Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu - Türkiye Bölümü (GÜNDER), Intersolar Münih kapsamında Türkiye’nin Güneşi Konferansı’nı düzenledi.

 

Türkiye güneş enerjisi sanayiinin küresel düzeyde bilinirliğini artırmak, yatırımcılara ülkenin ilgili yönetmeliklerini açıklamak ve sektörün içinde bulunduğu koşulları tartışabilmek için GÜNDER tarafından düzenlenen konferans, konunun uzmanları ile kamu kurum ve sektör kuruluşlarını uluslararası meslektaşları ve yatırımcıları ile bir araya getirdi.

 

Türkiye’nin Münih Başkonsolosu Hidayet Kadir Eriş’in de katıldığı konferansın açılış konuşmasını GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar yaptı. Konuşmasında Türkiye’nin ve bölgenin güneş enerjisi potansiyeli, Türkiye’deki verimli yatırım ortamı ve çevreleyen bölge ile birlikte fırsatları ve bu doğrultuda GÜNDER faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Açılış konuşmalarında, güneş enerjisinden çok yönlü yararlanmada dünyadaki gelişmeler ve yürütülen çalışmalar özetlenerek, uluslararası çalışmalarda Türkiye’nin ve GÜNDER’le olan işbirliğinin önemi vurgulandı. TOBB İklimlendirme Meclisi ve İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliği (İSİB) Başkanı Zeki Poyraz da Türkiye’nin, ekonomi ve dış ticaretinin gelişimini, dünya ticaretinde 22. sırada bulunan iklimlendirme sanayiinin bu gelişime katkılarını, çalışma ve uzun vadeli hedeflerini, Türkiye’ye yatırımın kuvvetli yönlerini paylaştı.

 

Kamu, güneş enerjisine nasıl bakıyor?

“Türkiye’nin Güneşi” Konferansı’nın “Güneş Enerjisine Kamu Katılımı” oturumunda, Türkiye’nin güneş enerjisi mevzuatları ve yenilenebilir enerjide güneşin gelişimi konusu aydınlatıldı. TEDAŞ’ı temsilen katılan Bilal Şimşek güneş enerjisinden elektrik üretiminde pazar gelişimi ve lisanslı, lisansız elektrik üretiminde fotovoltaik sanayinin katkıları ile ilgili detayları aktardı. GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi’ni temsilen katılan Dr. Muhyettin Sirer sunumunda Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği uygulamalarını, kalkınmada yenilenebilir enerjinin rolünü, Orman-Köy İşleri Genel Müdürlüğü temsilcisi Musa Kaya, karbon salımını azaltma yönünde güneş enerjisi destek programını ve yürütülen faaliyetleri, Tarım Bakanlığı temsilcisi Gökhan Buyruk ise IPRAD2 programı ve kapsamı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

Türkiye’de güneş enerjisi ile ilgili yasalar ve projelerin değerlendirildiği konferansta güneş enerjisi teknolojileri, sanayisi ve pazarına da değinildi. Türkiye’nin yüzde 28’lik toplam yenilenebilir enerji oranının 2023 yılı itibariyle yüzde 30’a çıkarılması hedefi de katılımcılarla paylaşıldı.

 

“Sanayici Bakış Açısıyla Güneş Enerjisi Fırsatları” oturumuna katılan GÜNDER kurumsal üyeleri ve kurum temsilcileri sırasıyla Alfa Solar’dan Cenk Yıldırım, EkoRE’den Serhan Süzer, Ezinç’ten Kutay Ülke, Solartürk’den Ahmet Beler ve Solimpeks’den Hüseyin Gökalp güneş ısıl ve güneş elektrik enerjisi sanayi gelişimini, güçlü yönlerini ve potansiyel fırsatları, yapılması gerekenleri aktardı.

 

Konferansın “Yabancı Yatırımcı Bakış Açısıyla Türkiye’de Güneş Enerjisi” oturumunda ise yatırımcılar açısından Türkiye’nin potansiyeli değerlendirildi. Oturuma ABB’den Haluk Özgün, Danfoss Zenit’den Bach Jansen, Enerparc’tan Ertuğ Babataş, Hanwha Q Cells’den José Joaquín Muñoz Osuna ve IBC Solar’dan Hayri Bali katıldı.

 

“Türkiye’nin Güneşi” Konferansı; GAP BKI, İSİB, ORKÖY, TARIM BAKANLIĞI, TEDAŞ, TOBB, YEGM, TOBB desteğinde, Alfa Solar, EkoRE, Enerparc, Ezinç, Hanwha Qcells, Solartürk, Solimpeks ve ABB, Danfoss Zenit, First Solar ve IBC Solar katkılarıyla gerçekleşti.

http://bilgicagi.com

30.06.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR