Elektrik sektöründe özelleştirme Yunanistan`ı karanlıkta bıraktı.

Elektrik santrali işçilerinin, ülkenin en büyük elektrik üreticisinin kısmen özelleştirilmesini protesto amacıyla 48 saat süreyle greve gitmesi sebebiyle Yunanistan`ın bazı bölgeleri karanlıkta kaldı.

 

Elektrik dağıtım kurumu DEDDIE, 13 elektrik santralinin faaliyeti durdurması üzerine Atina`nın bazı semtlerinde, köylerde ve Girit adasında Perşembe akşamı elektrik kesintisi yaşandığını açıkladı.

 

Enerji sektörünün serbestleştirilmesi, Yunanistan`ın Avrupa Birliği ve IMF`ten aldığı 240 milyar Euro`luk kurtarma paketindeki başlıca şartlardan biriydi. Parlamento, Kamu Elektrik Kurumu`nun (PPC) yüzde 30`unun önümüzdeki yıl özelleştirilmesinin önünü açacak bir yasayı görüşüyor.

 

Sendikalar, elektriğin kamu malı olduğunu ve devlet kontrolünde kalması gerektiğini söylüyor. 800 kadar PPC çalışanı kurumun merkezi önünde toplandı ve Maliye Bakanlığı binasına yürüdü.

 

Ana muhalefetteki solcu Syriza partisi, elektriğin fiyatını artıracağı ve kriz boyunca gelirleri düşen Yunanlılara zarar vereceği gerekçesiyle özelleştirme yasasına destek vermedi.

 

Syriza milletvekili Dimitris Stratoulis, `Syriza olarak PPC`nin özelleştirilmesine tamamen karşıyız, çünkü bu bir suçtur. PPC devlet malı değildir, kamu malıdır, Yunan halkına aittir` dedi.

 

Skai TV`ye konuşan hükümet sözcüsü Sofia Voultepsi, `Sendikalar ülke adına karar veremez` dedi.

www.euractiv.com.tr / enerji

04 Temmuz 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR