Google ABD, Oklohoma’da kurulum çalışmalarını sürdürdüğü ve tamamlandığında 100 kişinin çalışacağı bir veri merkezinin elektrik ihtiyacını temiz enerjiden karşılamak için aynı bölgede rüzgar enerjisi santrali bulunan NextEra şirketi ile anlaşma imzaladı.

 

Anlaşmanın şartlarına göre Google şirketin Oklohoma’da bulunan rüzgar enerjisi santralindeki 100.8 MW’lık kapasitenin kullanım hakkını 20 yıllık boyunca satın almayı taahhüt etti. Google Haziran ayında imzalanan bir anlaşma ile başka bir veri merkezi içinde 114 MW’lık kapasite kullanım hakkı satın almıştı.

 

Tam olarak sayısını açıklamasa da Google’un ABD başta olmak üzere dünyanın bir çok farklı bölgesinde veri merkezleri bulunmakta. Ciddi birer enerji tüketicisi olan bu yapıların çevre ile en uyumlu şekilde olmasına özen gösteren şirkete göre bu merkezler yüzde 99.9 oranında enerji verimli bir yapıya sahipler.

 

ABD’nin en büyük rüzgar enerjisi üreticisi olan NextEra’nın ise ABD ve Kanada’da 85 rüzgar tarlasında 9.500 türbinden oluşan bir portföyü bulunmakta ve şirketin ürettiği elektrik ile ABD’deki 2 milyon evin elektrik ihtiyacının karşılanması mümkün.

www.yesilekonomi.com

22.04.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR