Ugetam’a Yenilenebilir Enerji Eğitim Merkezi İçin Devletten Tam Destek…

UGETAM tarafından İstanbul Kalkınma Ajansının yayınladığı Verimli ve Temiz Enerji Mali Destek Programı (İşletmeler) programına sunulan Yenilenebilir Enerji Eğitim Merkezi projesi ajans tarafından başarılı bulunmuş ve bu projenin desteklenmesi kararlaştırılmıştır.

 

Proje’nin hedefi yenilenebilir enerji kullanımının artırılması için yetkin personel ihtiyacının karşılanması sürecine katkı sağlanmaktır. Projenin genel amacı ise Yenilenebilir enerji sistemlerinde çalışan personellerin eğitilmesi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) / TÜRKAK onaylı olarak yetkilendirilmesidir.

 

İstatistiklere bakıldığında; Avrupa Birliği’nde son beş yılda yaklaşık 2.3 milyon kişi, yenilenebilir enerji sektöründe direkt ve dolaylı olarak istihdam edildiği görülmektedir. 2030’da A.B.D’de 37 milyon kişinin temiz ve verimli enerji için çalışacağı öngörülmektedir. Türkiye’de ise 50 bin kişilik ek istihdam sağlayacağı tahmin edilmektedir. İstihdam kıyaslaması yapıldığında; araştırmalar rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinin istihdam gücünün nükleer ve termik santrallere göre daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. 1 MW gücündeki yenilenebilir enerji santrali ortalama 10 kişilik istihdam oluştururken bu rakam aynı büyüklükteki termik santralde bire düşüyor.

 

Fotovoltaik güneş enerjisi sistemlerinin kurulumu esnasında daha önce herhangi bir şekilde benzer is yapmamış olan teknik personellerin çalışması sonucu ortaya çıkacak problemler nedeniyle en az 25 yıl verimli şekilde enerji üretmesi beklenen fotovoltaik santraller kısa sürede hata verip kullanılamaz hale gelebilmektedir.

 

IEA (International Energy Agency) PVPS grubu tarafından yayınlanan bir rapora göre, fotovoltaik santral kurulum hatalarının %24’ü personel hatası nedeniyle kaynaklanan kablo problemlerinden meydana gelmektedir.

 

Kurulacak eğitim merkezi sayesinde, özellikle fotovoltaik güç santrallerinde kurulum yapacak personellerin eğitimi, tasarım ve projelendirme yapacak mühendislerin eğitimi ve teknisyenlerin yetkilendirilmesi yapılacaktır.

 

UGETAM’ın hedefi; ülkemizde yenilenebilir enerji sektörüne her pozisyonda çalışabilecek sertifikalı personel yetiştiren akredite bir kuruluş olmaktır.

www.haberekonomi.com.tr

08 Temmuz 2014

 

-.-

 

İletişim

UGETAM A.Ş. İstanbul

ugetam@ugetam.com.tr

www.ugetam.com.tr

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR