Almanya`da güneş elektriği ucuzladı

Almanya`da 2015 yılı ikinci GES ihalesinde güneşten üretilen elektriğe ödenecek fiyat 8.49 €cent/kWh olarak belirlendi.

 

Almanya`da düzenlenen bu yılın ikinci güneş enerjisi lisans ihalesi geçtiğimiz günlerde tamamlandı. İhale sonucunda, devletin güneş enerjisinden üretilecek elektriğe ödeyeceği alım fiyatı geriledi. Nisan ayındaki ihalede güneş elektriği alım fiyatı kilovatsaat başına 8.93 EuroCent olmuştu. Geçen haftaki ihalede ise bu rakam 8,49 EuroCent/kWh olarak belirlendi.

 

Şu ana kadar, ihaleyi kazanan 33 firmadan 32`si teminat mektuplarını da ilgili otoriteye sundu. Bu nedenle ihaleyi kazananlar listesine yedek listeden katılım olmayacak.

 

Bu ihalede tek tip fiyatlandırma modeli kullanıldı. Uygulanan modele göre ihaleyi kazanan firmalar arasında, devlete en yüksek satış fiyatını kim teklif ettiyse, bu fiyat bütün firmalara uygulanacak.

 

İhalede verilen teklifler 1,0-10,98 EuroCent/kWh idi. Teklif edilen fiyatların ortalaması 8,65 EuroCent/kWh oldu. İhaleyi kazanan firmaların verdiği fiyat ortalaması da 7.85 EuroCent/kWh olarak belirlendi.

 

Federal Elektrik Şebekesi Ajansı Başkanı "İlk turda biz nispeten düşük fiyatlarla karşılaşmıştık. İkinci turda fiyat seviyesi daha düşük oldu. Projelerin nasıl uygulanacağını şimdi dikkatle izliyoruz" dedi.

 

Berlinli Avukat Margarete von Oppen gibi uzmanlara göre yapılan ihale modeli, fiyatların düşmesinin esas nedeni. Von Oppen, uygulanan sistemin ihale sürecine "kumarbazları" da davet ettiği görüşünde: "İhale katılımcılarını iflasa götürebilecek bir ihale savaşı isteniyorsa yöntem doğru. Eğer adil bir fiyat politikası uygulanmak isteniyorsa bu yöntem uygunsuz."

 

Federal Elektrik Şebekesi Ajansı`na göre ihale sırasında 1,0 EuroCent/kWh gibi marjinal maliyeti yansıtmayan stratejik teklifler de verilmiş.

 

Almanya`da yeni uygulamaya göre bütün arazi tipi GES projeleri ihaleyi kazanmaları halinde devlet alım garantisinden faydalanabilecek. Ancak küçük ölçekli çatı projeleri, ihalesiz olarak kurulup şebekeye bağlanabilecek.

 

Federal Elektrik Şebeke Ajansı`nın açıklamalarına göre 2015 yılı ikinci GES İhalesinde en küçük arazi projesi 1 MW büyüklüğünde. İhaleyi kazanan 33 projeden ikisi ise GES kapasite artırım projesi.

 

İhaleyi kazanan projelerin bölgesel dağılımına bakıldığında 13 proje ve 53,6 MW`lik büyüklükle Brandenburg Eyaleti ilk sırada. Bunu 5 proje ve 39,5 MW kurulu güçle Bavyera Eyaleti takip ediyor. İlk ihalede en çok saha projesi Bavyera Eyaleti`ndeydi. İhaleyi kazanan şirketlerin projeleri hayata geçirmek için şimdi 24 aylık zamanı var.

 

İkinci GES ihalesine toplam 558 MW büyüklüğünde 136 Proje için teklif sunulmuştu. Bunlardan 33 MW büyüklüğünde 15 proje form hatalarından dolayı ihaleye girme hakkı kazanamadı. 150 MW`lik ihale hacmine bakılırsa, 3.5 katlık başvuru yapıldığı anlaşılıyor.

 

Almanya`da bu yıl içinde toplam 200 MW`lik bir ihale daha düzenlenecek. İhaleye son başvuru tarihi 1 Aralık 2015. Yılın son ihalesinde de tek tip fiyatlandırma (uniform-pricing) modeli uygulanacak.

http://enerjigunlugu.net

15.09.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR