Enerji sektörünü seçen kazanır

2023`te 440 bin kişinin yenilenebilir enerji alanında istihdam edileceği öngörülüyor. Yaşar Üniversitesi`nden Selen Çekinir, enerji sektörünü seçenin kazanacağını söylüyor.

 

Türkiye, cari açığın en büyük kamburlarından biri olan enerjide rüzgar, güneş gibi ALTERNATİF kaynak yatırımlarını artırıyor. Üniversiteler de sektöre yönelik yeni bölümler açıyor. Enerji uzmanları Türkiye`deki `yenilenebilir enerji kaynağı` potansiyeliyle talepteki hızlı artışın karşılanabileceğini belirtirken, 450 bin kişinin de istihdam edilerek işsizlik probleminin ortadan kalkabileceğini savunuyor. Hızla gelişmekte olan bu niş alan, iyi bir gelecek için planlama yapan öğrencilere güzel fırsatlar sunuyor.

 

KURULU GÜÇ ARTIYOR

Yaşar Üniversitesi MYO ALTERNATİF Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Sorumlusu Selen Çekinir, yenilenebilir enerji kaynak kullanımıyla ilgili yatırım çalışmalarının hızlandığını söyledi. Çekinir, "Enerji Bakanlığı rüzgar enerjisi kurulu gücünü 2023`e kadar 20 gigawatt kapasiteye ulaştırmayı hedefliyor. Bu 9 yıllık süreçte jeotermal enerji kurulu gücünün 600 megawatta çıkarılması planlanırken hidroelektrik enerjide 23 bin megawatt olan kurulu gücün 50 bine çıkarılması öngörülüyor" dedi.

 

440 BİN GENCE İŞ FIRSATI

Türkiye`nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelinin işsizlik sorununun çözümüne büyük katkı sağlayacağını belirten Çekinir, şöyle devam etti: "Rüzgar enerjisinden 1 megawatt güç üretimi için ortalama 12 çalışana ihtiyaç duyuluyor. Rüzgar enerjisinde 2023 hedefine ulaşılması durumunda 240 bin kişinin istihdam edileceği düşünülüyor. Güneş enerjisinin kurulum, işletim, bakım ve sistem üretimi için ise 2020`ye kadar yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan veya dolaylı istihdam edileceği öngörülüyor."

 

İZMİR EGE`NİN LİDERİ

İzmir Kalkınma Ajansı`nın (İZKA) hazırladığı 2014-2023 İzmir Bölge Planı`na göre, kentin rüzgar enerjisi açısından bin 854 megawattlık kapasitesi bulunuyor.

 

Bunun ancak yüzde 2.6`sı kullanılabilirken tamamının değerlendirilmesi halinde Ege Bölgesi`nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün.

 

Biyogazda, yaklaşık 2 bin 500 konutun aylık tüketimine eş değer olan 537 megawattlık bir potansiyel var.

 

Jeotermal kaynaklar açısından da oldukça zengin olan İzmir`in tüm potansiyelinin kullanılabilmesi halinde 150 bin konut ısıtılabilecek.

 

DÜNYADA 6.5 MİLYON KİŞİLİK İSTİHDAM

Hızla gelişen sektörün kalifiye personel açığını artırdığına dikkat çeken Çekinir, dünyadaki iş fırsatları hakkında şu bilgileri verdi: "Yenilenebilir enerji danışmanlığı, enerji sistemleri mühendisliği, natif enerji kaynakları teknolojisi teknikerliği, ısı yalıtım uzmanlığı, ekolojik bina tasarımcılığı gelecekte talep edilecek meslekler arasında görülüyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu (IRENA) verilerine göre, dünyada yenilenebilir enerji alanında 2012`de 5.7 milyon kişi, 2013`te ise 6.5 milyon kişi istihdam edildi." YAŞAR ÖZAY

www.sabah.com.tr / eğitim

07 Ağustos 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR