ABD’deki 3 GW’lık güneş elektriği projesinin geleceği belirsizleşti

ABD Ticaret Bakanlığı’nın Çinli ve Tayvanlı güneş enerjisi ekipmanları üreticilerine aleyhine getirdiği uygulamalar ülkenin güneş paneli pazarında değişime yol açıyor.

 

ABD tarafından Çinli ve Tayvanlı güneş paneli üreticileri aleyhine getirilen yeni gümrük yükümlülüklerinin ülkede gerçekleştirilmesi planlanan bazı projelerin geleceğini belirsiz kıldığı iddia edildi.

 

ABD, Arizona merkezli güneş enerjisi pazar araştırma ve danışmanlık kuruluşu NDP Solarbuzz tarafından yapılan açıklamaya göre ülkede ticari ve büyük ölçek segmentlerinde 50 GW`lık güneş elektriği projesi geliştirilme aşamasında bulunuyor iken, bu projelerin 3 GW`lık kısmında ise Çinli ve Tayvanlı üreticilerinin ürünlerinin kullanılması planlanıyordu.

 

Kuruluşa göre, yatırımlarını bu ülkelerden sağlayacakları düşük fiyatlı paneller ile gerçekleştirmeyi planlayan büyük ölçekli güneş enerjisi santrali yatırımcıları elektrik dağıtım şirketleri ile düşük fiyatlı alım anlaşmaları imzalamıştı. Kuruluşa göre ortaya çıkan yeni durum, yatırımcıların tedarikçileri ile yeni koşullarda anlaşma yapmasına veya projelerin ertelenmesine hatta iptal edilmesine neden olabilecek.

 

Çinli üreticiler aleyhine getirilen ve bu yılın haziran ayında kalıcı hale gelen ilk anti-damping vergileri uygulaması sonrasında ülkedeki güneş paneli fiyatları ortalama yüzde 10 oranında yükselmişti.

 

Kurulu güneş elektriği gücünün 2013 yılında 4.751 MW arttığı ABD’de, 2014 yılındaki artışın 6 GW’ı bulması ayrıca ülkenin Çin ve Japonya’dan sonra en büyük üçüncü güneş paneli pazarı olması öngörülüyor.

 

Bununla birlikte uzak doğulu şirketler aleyhine başlatılan uygulamalar bazı Avrupalı şirketlerin ABD pazarındaki konumunu güçlendirmesi bekleniyor.

 

Wall Street Journal gazetesinin konu ile ilgili haberine göre Norveç merkezli REC Solar şirketi’nin ABD pazarından sağladığı siparişler önemli oranda yükselmiş durumda.

 

Gazeteye açıklama yapan REC Solar yetkilisi şimdiye kadar toplam satışları içinde yüzde 7-8’lik pay sahibi olan ABD pazarından gelen siparişlerde önemli artış yaşadıklarını ve bu oranın bu yıl yüzde 20’ye yükselmesini beklediklerini kaydetti. Şirket bu artan talebin de etkisi ile Singapur’da yer alan fabrikasının üretim kapasitesini iki yıl içinde 1 GW’dan 1,3 GW’a yükseltmeyi planlıyor. REC Solar yakın zaman önce ABD`de solar kiralama alanında faaliyet gösteren SolarCity şirketi ile 240 MW`lık güneş paneli satış anlaşması imzalamıştı.

 

Yine aynı habere göre Almanya merkezli Hanwha Q-Cell şirketi ise bu uygulama sayesinde Hanwha’nın ABD pazarına anti-damping vergisi uygulanmayan ürünler sunabileceği bildirilirken, şirketin Malezya’daki fabrikasının üretim kapasitesini 900 MW’dan 1,1 GW’a çıkaracağı bilgisi paylaşıldı.

www.yesilekonomi.com

07.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR