AB`DEN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI İÇİN YENİ ADIM

Avrupa Politika Merkezi Enerji Uzmanı Paul, Baltık ülkeleri gaz boru hattı projesi, Avrupa`nın Rus gazına bağımlılığını azaltmak için çok hayati bir adım olduğunu açıkladı.

 

Polonya`dan Litvanya`ya uzanacak doğal gaz boru hattının AB üyesi Baltık ülkelerinin Rusya`ya olan enerji bağımlılığının azaltılması için haya öneme sahip olduğu belirtiliyor.

 

Enerji uzmanları, Polonya`dan Litvanya`ya, yılda 2,3 milyar metreküplük gaz taşıyacak boru hattı projesini değerlendirdi.

 

Brüksel`deki Avrupa Politika Merkezi Enerji Uzmanı Amanda Paul, bunu geç kalınmış bir proje olarak nitelendirirken, "Bu proje, Avrupa`nın Rus gazına bağımlılığını azaltmak için çok hayati bir adım. Tüm üye ülkeleri birbirine bağlayan iç enerji pazarının oluşması, AB`nin enerji güvenliği için çok önemli ve bu seneler önce yapılmalıydı" dedi.

 

Projenin, Avrupa ülkelerini birbirine bağlayacağını anlatan Paul, "Projenin, adeta enerji adası olan Baltık ülkelerini 2018`de birleştirmesi bekleniyor" ifadesini kullandı.

 

"Enerji Güvenliği Artacak"

Birmingham Üniversitesi Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları Merkezi Uzmanı Richard Connolly de proje sayesinde Baltık ülkelerinin enerji güvenliğinin artacağını belirtti. Bu sayede, riskli dönemlerde Rus gazına bir natif oluşacağını ifade eden Connolly, "Proje sayesinde Avrupa`nın gaz ihtiyacı, Rusya`nın herhangi bir gaz tehdidinde, bu hatla ikame edilebilecek" diye konuştu.

 

Öte yandan projenin, Gazprom`un fiyatlarda indirim yapmasını sağlayabileceği belirtiliyor.

 

AB Enerji Regülatörleri Birliği, dün Polonya`dan Litvanya`ya, yılda 2,3 milyar metreküplük gaz taşıyacak bir boru hattı projesi yapılacağını duyurdu. Sadece Rusya`dan gaz alan Baltık ülkelerinin proje sayesinde bu bağımlılığının azaltılması amaçlanıyor. Yaklaşık 85 milyon avroluk projenin maliyeti, Litvanya, Estonya ve Letonya tarafından paylaşılacak.  Projenin 54 milyon avroluk kısmını Litvanya, 29 milyon avroluk kısmını Letonya, 1,5 milyon avroluk kısmını Estonya karşılayacak. Ankara

www.dunya.com

12.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR