Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri 2,5 GW’lık güneş elektriği gücü için anlaşma imzaladı.

 

3 yıl içinde tamamlanması planlanan proje ILB Helios tarafından gerçekleştirilecek.

 

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (TTKK) ile ILB Helios Enerji Ltd. Şti. arasında 2.500 MW’lık güneş elektriği santrali geliştirilmesi için anlaşma imzalandığı açıklandı.

 

TTKK tarafından yapılan yazılı açıklamada 2.500 çiftçi ailesini ilgilendiren projenin 3 yıl içinde tamamlanacağı bildirildi.

 

Projenin 500 MW’lık ilk bölümünün 2014 yılında, 1.000 MW’lık ikinci bölümünün 2015 yılında ve 1.000 MW’lık son bölümünün ise 2017 yılında devreye alınması planlanıyor.

 

Açıklamaya göre proje kapsamında, her 1 MW’lık santral kurulumu için 2,2 hektar olmak üzere toplamda 5.500 hektarlık arazi kiralanacak.

 

TTKK proje kapsamında santrallerin güvenlik, modül temizleme, bitki örtüsü yönetimi hizmetlerini yürütecek çiftçileri belirleyecek ve gerekli eğitimlerin verilmesini sağlayacak. Kurum aynı zamanda çiftçiler ile firma arasında anlaşma yapılmasına da destek verecek ve gerekli organizasyonları üstlenecek.

 

Konu ile ilgili yapılan açıklamada değerlendirmesi yer alan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu şunları söyledi;

 

“Bu projeyi çok önemsiyoruz ve Tarım Kredi olarak sahipleniyoruz. Bu doğrultuda güzel bir aşama kaydettik. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Türkiye’nin her yerinde yapılanması bulunan çok güçlü bir kurum. Karşılıklı güven ve liyakat çerçevesinde bu işbirliğinin başarılı işlere imza atacağına inanıyorum. Bu projeyi tamamlayabilecek güce sahip bir kurumuz. İnanıyoruz ki bu proje amacına ulaşacaktır. Bu sürecin herhangi bir sekteye uğramaması için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Bu anlaşmanın imzalanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi kayıtlarına göre Ankara merkezli olarak kurulan ILB Helios Enerji Ltd. Şti. İsviçre merkezli ILB Helios AG, Qalvida Holding AG ile Türkiye merkezli Güneş Grup Proje Enerji Mühendislik Danışmanlık Şirketi ortaklığından oluşuyor.

 

Bununla birlikte ILB Helios ile Hareon Solar arasında geçen ay 6,2 GW`lık panel tedarik anlaşması imzalanmıştı.

 

Taraflardan anlaşma ile ilgili olarak yapılan açıklamada ILB Helios`un Hareon Solar`dan tedarik edeceği panellerin 3.375 MW`lık bölümünü 2014-2017 arasında Türkiye`de gerçekleştireceği projelerde kullanacağı bildirilmişti.

 

Anlaşmanın detaylarına göre ise ILB Helios bu panellerin 225 MW`lık kısmını 2014 yılında, 1.250 MW`lık kısmını 2015 yılında, 1.550 MW`lık kısmını 2016 yılında ve 350 MW`lık kısmını 2017 yılında kullanmayı planlıyor.

www.yesilekonomi.com

22.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR