Güneş enerjisiyle beş günde dünya turu

Dünyanın en uzun süre havada kalabilen güneş enerjili uçağı Solar Impulse, beş günde dünya turuna hazırlanıyor. Projenin fikir babası Bertrand Piccard, Al Jazeera`ye konuştu; "Temiz enerji alanında çok büyük gelişmelerin ilk adımını attık" dedi.

 

Yenilenebilir enerji alanındaki en büyük teknolojik girişimlerden biri olan Solar Impulse`ın iki pilotundan biri olan Fransız Bertrand Piccard, Brisa 25. Sürdürülebilir Değişim Konferansı kapsamında İstanbul`a geldi. Piccard, 2015`te gerçekleştirecekleri beş günlük dünya turu denemesiyle temiz enerji alanındaki devrimde çok önemli bir adım atacaklarını ifade etti.

 

Al Jazeera Türk`e konuşan Piccard, yeni nesil mühendislerin yanı sıra bir toplumdaki tüm bireylerin temiz enerjinin önemini anlaması gerektiğini vurguladı. Eski teknolojilerin kullanılması ve yeterince yaratıcı olunmaması nedeniyle enerjimizi boşa harcadığımızı ifade eden Piccard, ülkelerin gelişmesi için temiz enerji teknolojilerine odaklanmak zorunda olduklarını ifade etti.

 

Büyüme ve istihdamın temiz enerji teknolojileriyle sağlanabileceğini belirten, Piccard, devletlerin iş imkanı yaratmak, sanayilerin kârını artırmak ve yeni ürünler sunmak için enerji kaybını azaltan teknolojilere odaklanmaları gerektiğinin altını çizdi. Piccard, "Eğer sadece her yeri güneş panelleriyle kaplarsanız bu hiç yoktan iyidir ancak yeterli olmaz. Çünkü güneş enerjisi eski ampuller, ısı yalıtımı düşük olan binalar ve enerji verimliliği düşük jeneratörler nedeniyle harcanır. Eğer yaratıcılığı temiz enerji devriminde yaparsak enerji kaybını ortadan kaldırır. Bu sayede geleceğin teknolojisini elde eder ve birçok iş imkânı yaratabiliriz" dedi.

 

Dünyayı 5 günde turlayacak

Bertrand Piccard ve Andre Borschberg`in pilotluğunu yaptığı Solar Impulse, havada kalmak için tamamen kanatlarında bulunan güneş panelleriyle topladığı enerjiyi kullanıyor. İkili, 2013`te 26 saat havada kalmayı başararak, bir güneş enerjili uçaklar en uzun süre havada kalma rekorunu kırmıştı. Solar Impulse, 3 Mayıs 2013`te başladığı ABD turunu 6 Temmuz`da tamamlayarak ülkeyi boydan boya kat etmişti.

 

Beş gün sürmesi planlanan dünya turu için geliştirilen Solar Impulse 2, 72 metre kanat genişliğine rağmen sadece 2.3 ton ağırlığında. Kanatları 17 bin güneş hücresiyle kaplı olan Solar Impulse, saatte maksimum 140 km hıza ulaşabiliyor.

 

İnsan bedeninin sınırlarını da test edecek uçakla günler süren simülasyonlar gerçekleştiren Piccard ve Borschberg, beş gün boyunca değişmeli olarak pilotluk yapacak. Pilot kabininin arkasında bulunan bölmede, yardımcı pilot egzersiz yapacak ve uyuyacak. Müfit Yılmaz Gökmen / Bilim-Teknoloji Yazarı

www.aljazeera.com.tr

17.09.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR