Bölgesel Kalkınma Çalışmaları

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Bölgesel Gelişme Daire Başkanı Serkan Valandova, bugün merkezden yönetilen, sadece içe dönük; yerel, kırsal, kentsel ve bölgesel modellerle kalkınmanın sağlanmasının mümkün olmadığını anlattı.

 

Çukurova - İnovasyona Dayalı Enerji Kümelenmesi Uluslararası Konferansı, HiltonSA Mersin Oteli nde gerçekleştirildi. Mersin - Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) tarafından koordine edilen, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve İngiltere Büyükelçiliği tarafında desteklenen etkinlikte konuşan Serkan Valandova, Türkiye deki bölgesel kalkınma anlayışının çok ciddi bir değişim ve dönüşüm süreci gösterdiğine dikkat çekerek, bugün merkezden yönetilen sadece içe dönük; yerel, kırsal, kentsel ve bölgesel modellerin başarılı olamadığını söyledi. Bu durumun da kendilerini bir arayışa sürüklediğini ifade eden Valandova, yeniden yapılanma süreci içinde hem planlama, hem de uygulama anlamında; sürekli aktif olması, araştırma ve proje üretme kapasitesinin geliştirilmesi ve bu anlayışın kurumsallaştırılmasının başarılı bir kalkınma modellerinin en önemli özellikleri olduğunu vurguladı.

 

Küresel rekabet sürecinin, rekabet gücü temelinde yerel ve bölgesel uzmanlaşma sürecini de hızlandırdığını ifade eden Valandova, şöyle konuştu : " Belirli sektörlerde uzmanlaşabilen bölgeler, rekabet üstünlüğü elde etmekte ve bu sayede de ülke ortalamasından daha fazla büyüme göstererek, ülkeye de daha çok katkı sunuyor. Bu yeni yaklaşım sadece işletmeler arasında değil özel sektör kuruluşları, sivil toplum ve meslek kuruluşlarının yanı sıra üniversitelerle kamu kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek üzere model oluşturmasına ortam hazırlıyor. Bölge ekonomilerinin, ulusa l ve uluslararası rekabet koşullarına ayak uydurabilmesinin sağlanmasında gerekli her türlü altyapının oluşturulması, çabuk karar alınarak bunun uygulanması, esnek ve dinamik yapılarca işbirlikleri oluşturulmalı ve desteklenmelidir. "

 

Bölgesel kalkınmada ortaya konulan yeni anlayışın, yereldeki en önemli aktörlerinin ise kalkınma ajansları olduğunu anlatan Valandova, Mersin ve Adana bölgesini kapsayan ÇKA nın da söz konusu anlayış doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Ajansların kendi bölgelerine özgü araçların şekillenmesine doğrudan ve dolaylı yollardan katkı sağlamasını ön gördüklerini belirten Serkan Valandova, bölgedeki işbirliği platformlarının desteklenmesi ve bu desteklerin sürekli hale getirilmesinin yanında yenilikçi modeller üretilmesi ajansların görev tanımı içinde öncelikler arasında yer aldığını hatırlattı.

 

Bu noktada en önemli amacın; “ kümelenme “ olduğuna işaret eden Valandova, bu yolla farklı alanlarda bir araya gelen kurum ve kuruluşların sosyal, ekonomik ve kültürel sermayelerinin artırılması, bunun verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi. Gerek ulusal, gerek yerel düzeyde kümelenmeye yönelik yaklaşımların bir bütün olarak ele alınması gerektiğini dile getiren Valandova, bu noktada da yerelde de katılımcı bir anlayışın hakim kılınması gerektiğini söyledi.

 

BÖLGESEL KALKINMADA KÜMELENME STRATEJİSİNİ ÖNEMSİYORUZ

ÇKA Genel Sekretervekili Fahri Kıroğlu ise, Çukurova Enerji Kümelenmesi ve İnovasyon Ödülleri ile birlikte bölgedeki enerji alanında faaliyet gösteren firmaları, yerel ve merkezi yönetimleri, üniversite ve diğer paydaşları ortak bir platformda buluşturulmasının yanı sıra iletişim ve koordinasyonu güçlendirilmesi, inovasyon potansiyellerini harekete geçirilmesi, rekabet gücünün artırılmasıyla birlikte ulusal ve uluslararası işbirlikleri, proje ve enerji alanındaki yatırım ortamının iyileştirilmesi olduğunu anlattı.

 

Çukurova nın doğalgaz ve petrol boru hatlarının kesiştiği, stratejik açıdan oldukça önemli bir bölge olmasının yanı sıra hidrolik, rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından da yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kıroğlu, bölgede enerji sektöründe faaliyet gösteren ya da yatırım yapmayı düşünen şirket sayısının da her geçen gün arttığını hatırlattı. 

 

ÇKA olarak, yenilenebilir enerji sektörünün Çukurova Bölgesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Kıroğlu, halen yürütmüş oldukları Mali Destekler Programı kapsamında geri dönüşümlü ve yenilenebilir enerjiler alanındaki mevcut kapasitenin geliştirilmesi, üretim ve hizmet kalitesinin artırılması noktasında KOBİ lere hibe desteği verdiklerini söyledi.

 

Kıroğlu, 2010 - 2014 Dönemi için bölgesel stratejilerin yer aldığı; Çukurova Bölge Planı içinde de yenilenebilir enerji sektörünün bölge açısından oldukça önemli olduğunun da vurgulandığını açıkladı. Bölgesel, sektörel ve yerel rekabet gücünü artırıcı bir ekonomik kalkınma modeli olarak görülen kümelenme çalışmalarını ele alan Kıroğlu, bu konuda bölgesel stratejik sektörlerde kümelenmeye gidilmesinin kalkınma açısından önemli olduğunu düşündüklerini sözlerine ekledi. www.beyazgazete.com / 26.02.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR