Güneş panellerinde şiddetli fiyat savaşı

2011 yılının ilk çeyreğinde solar panel üretiminde artış yaşanırken, satışlar yüzde 4 geriledi. Bunun sonucunda, şiddetli bir fiyat savaşı gündemde.

 

2011 yılının ilk çeyreğinde güneş paneli üretiminde artış yaşanırken, dünya genelinde satışlar yüzde 4 oranında geriledi. GTM Araştırma Grubu tarafından açıklanan verilere göre, Çin’de üretilen solar panel fiyatları ABD’ye kıyasla yüzde 60 daha ucuz.

 

Solar panel satışlarında yaşanan azalmanın temelinde, dünyanın en büyük iki güneş pazarı olan Almanya ve İtalya’nın güneş enerjisine verdiği teşvikleri önemli ölçüde durdurması yer alıyor.

 

Bu sene solar panel üretiminin yüzde 20 oranında artarken, PV sanayinin cirosunun sabit, yani 35 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

 

Bu arada solar panel fiyatları son altı ay içinde yüzde 20 oranında geriledi. Bu gerileme çok sayıda şirketi yere serdi. ABD’li Evergreen Solar iflasını açıklayan şirketlerden birisi. Alman solar hücre üreticisi Q-Cells ilk çeyrekte 395 milyon dolar zarar açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, üretim kapasitesinin düşürüleceği ve şirket üretiminin Asya’ya taşınacağı ifade edildi.

 

Uzmanlara göre solar panel fiyatlarında yaşanan gerileme, sektörde konsolidasyonlara yol açacak. Sadece Çin’de 90 adet panel üreticisi bulunuyor.

 

Güneş enerjisi sektörü aynı durumu 2009 yılında da yaşamıştı. Aşırı üretimden dolayı fiyatlar ciddi ölçüde gerilemişti.

www.geleceginenerjisi.com

25.08.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR