12 yılda 34 bin 500 megavat

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 12 yıl içerisinde Türkiye’nin elektrik gücüne 34 bin 500 megavat eklendiğini belirterek, “2002’de 12 bin 305 megavat olan yenilebilir enerji kaynaklarıyla alakalı gücümüz şuanda 28 bin megavata ulaştı” dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güneş Enerjisinden Lisanssız Elektrik Üretimi Kayseri Buluşması’na katıldı. Bakan Yıldız burada yaptığı konuşmasında Türkiye’nin ilerlediğini söyledi. Yıldız, “Türkiye’nin büyümesinden, gelişmesinden ve ilerlemesinden bahsediyoruz. Bundan 12 yıl önce çok başka şeyiler konuşuluyordu. Çok farklı şeylerden bahsediyorduk. Bugün büyümenin karşılanıp karşılanmadığı ile alakalı bu ihtiyacın nereden kaynaklandığı nasıl tedarik edildiğini şu anda konuşuyoruz. Türkiye bir çok ülkeyi hep beraber gezme imkanına sahip oluyoruz. Her gittiğimiz yerde bu rakamların gerçek olup olmadığı tekrar soruluyor” dedi.

 

Türkiye’nin kurulu gücüne 7 bin megavat eklendiğini söyleyen Bakan Yıldız, “Geçen yıl Türkiye’nin kurulu gücüne güç eklendi. Türkiye’de enerji üretimine ilk başlandığı yıl sene 2002. Son 12 yıl içerisinde ise ilk yüz yıllık yaptığımızdan daha fazla yaklaşık 34 bin 500 megavat kurulu güç eklendi. Bunu kimler yaptı, bunu sizler yaptınız çünkü Türkiye büyümesini kamu kaynaklarıyla beraber değil özel sektör finansmanıyla yani uluslararası yatırımcılarla beraber yapmaya karar verdi. Bu aslında hem büyümenin hem de değişimin değişikken büyümenin tersi gibi büyürken de değişmenin dikkatli yönetilmesiyle alakalı önemli bir husustur. Tabii ki bir kısım problemler oluşacak bu değişimin yönetilmesiyle alakalı iki ayrı kefeyi yani yerlerinde değiştiriyorsunuz. Kamu sektörü 12 yıl önce Türkiye’nin kurulu gücündeki aldığı pay özel sektör itibari ile yüzde 32’lerdeydi. Şuan kamunun aldığı pay yüzde 32’lerdedir” ifadelerini kullandı.

 

YURT DIŞINDAN ÖRNEKLER VERDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Hem özel sektör kamunun yerini alıyor hem de bununla alakalı denetleme, düzenleme bakanlığımıza bağlı, ilgili ve ilişkili bütün kurumlarıyla beraberliği 8 kuruluşla beraberliği bunlar düzenleniyor. O yüzden gerek Avrupa’da gerekse Amerika Birleşik Devletleri’nde bu değişimin nasıl yapıldığını incelediğimizde, İngiltere’de 9 kez kanun değiştirildiğini görüyoruz. Her geçen gün bunlarla beraber değerlendirilecek ve buna göre de işlem yapılacak. 2002’de 12.305 megavat olan yenilebilir enerji kaynaklarıyla alakalı gücümüz şuanda 28 bin megavata ulaştı. Bu çok önemli bir rakamdır. Algıyla gerçeğin farklı yerlerde olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Almanya’ya bakınız. Her taraf rüzgar ve güneşle enerji elde ediyor diye düşünüyoruz. Halbuki kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 43’lerdedir ve yüzde 51’e çıkartma kararı alınmıştır. ABD’de tamamen yeşil enerji olan kömür yüzde 45 civarında kömürün üretimde payı vardır. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin payı Avrupa Birliği tam iki katı ama biz kirli elektrik üretmeye sürekli zorlanmış oluyoruz algı böyledir. Bu haksızlığa kesinlikle göz yummayız. Kendimizi doğru bir şekilde anlatacağız. Her birinizin yurt dışında bağlantıları var. Uluslararası finansmanınız var. Bir yol açılır. Yorum yapın deriz arkadaşlarımıza yolun kenarına çok güzel ağaçlar dikmişlerdir gibi yorum yaparlar. Olayın aslını araştırıyorum ormanın ortasından yolu geçirmişler. Her tarafı yeşillik olsun diye. Burada önemli olan insanın kendisidir. Biz hizmetlerimizi insan odaklı yapacağız. İnsan odaklı yaptığımız ve doğru yaptığımız kadar güçleneceğiz. Güçlendikçe de daha çok doğru yapma kapasitesine ulaşacağız. Bir megavatın altındaki lisansa tabi olmayan yenilenebilir enerji kaynaklarının önünün açılması biraz önce genel müdürlerimizin bahsettiği rakamların oluşmasını sağlayacaktır. Gün geçtikçe bunlarda artacaktır. Tabi bizim ekim sonu itibariyle 5 bin 143 megavat daha yeni kurulum gücünü sisteme kazandırdığımızı bir kez daha söylemek isterim. Bunlar bir çırpıda sayacağımız yaklaşın on beş yirmi tane ülkenin toplam kurulu gücü kadar olan rakamlardır.” (İHA)

29 Kasım 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR