Almanya`da binlerce kişi solar gösterisi yaptı

Berlin`de binlerce kişi, güneş enerjisinden elektrik üreten solar sektörüne yapılan teşviklerin büyük oranda azaltılmasını öngören hükümet planına karşı protesto gösterisi yaptı.

 

Almanya`nın değişik yerlerinden Berlin`e gelen binlerce kişi, hükümet tarafından planlanan solar enerji sektörüne yapılan teşviklerin azaltılmasını protesto etti. Sektör temsilcisi örgütler ve sendikalar tarafından düzenlenen gösteriye 11 bin kişi katıldı. Toplantı, Federal Solar Ekonomik Birliği BSW-Solar, sektörde çalışan işçileri temsil eden sendikalar ve Alman Çevre Yardımı Birliği DUH tarafından düzenlendi. Temsilci kuruluşlar, özellikle çatılara yapılan güneş enerjisi sistemleri için devlet tarafından verilen teşviklerin yüzde 20-30 oranında azaltılmasını eleştirdi.

 

Ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti SPD`nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel, teşviklerin azaltılmasıyla doğu Almanya`da binlerce kişinin işsiz kalmasına karşı hükümeti uyardı. Gösteri toplantısında konuşma yapan Gabriel, doğu Almanya`da açılacak yeni solar sistemi fabrikalarının burada yaşayan insanlar için bir umut kapısı olduğunu, teşviklerin azaltılmasının bu umudu tehlikeye soktuğunu söyledi. Gabriel, problemin sadece solar sektörünü ilgilendirmediğini, enerjide değişimin sağlanması için de teşviklerin önemli olduğunu belirtti.

 

Yeşiller Fraksiyon Başkanı Jürgen Trittin, özellikle solar sanayiinin gelişmekte olduğu doğu Eyaletlerinin Başbakanlarına seslenerek, teşviklerin azaltılması planına karşı direnmelerini istedi. Sol Parti Fraksiyon Başkanı Gregor Gysi de solar sektörü için yardım programları talep etti. Gysi, son gelişmeler yüzünden solar sanayiinin kredi almakta zorlandığını belirtti. Alman solar endüstrisi Çin`den gelen ucuz sistemler karşısında fiyat rekabeti bakımından da büyük zorluklar yaşıyor.

www.dunyabulteni.net

06.03.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR