Bakan Yıldız: ‘’Güneşte teşvikler iki katına çıksa, yatırımlar 5 katına çıkar’’

Enerji Bakanı Yıldız güneş enerjisinde teşvikleri artırmanın vatandaşa pahalı rakamlar olarak döneceğini savundu.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Genel Kurulu’ndaki 2015 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

 

Bakan Yıldız konuşmasında kendisinden önce söz alan Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Necati Özensoy’un Türkiye’nin güneş enerjisi alanında kaplumbağa hızı ile ilerlemesi eleştirisine de cevap verdi.

 

Taner Yıldız konuşmasında Özensoy’un örnek gösterdiği Almanya’da güneş enerjisine sağlanan alım garantisinin 28 avro-sent*, Almanya’nın bu alana sağladığı yıllık toplam sübvansiyonun ise 17 milyar avro olduğunu söyledi.

 

Türkiye’de ise güneş enerjisi için 13,3 dolar-sentlik alım garantisi sağlandığını hatırlatan Bakan Yıldız, iki ülke arasındaki ışıma farkından dolayı, Türkiye’deki garantilerin iki katına bile çıkarılmasının yatırımları 5 kat artıracağını sözlerine ekledi. Yıldız sözlerinin devamında yenilenebilir enerji kaynakları da olsa, pahalı verilen sübvansiyon rakamlarının vatandaşa dönen pahalı rakamlar olacağını savundu.

 

Güneş enerjisi yatırımları için, 600 MW sınırlı ön lisanslar için sınırın 15 katına denk olarak 9.000 MW’lık başvuru geldiğini de hatırlatan Yıldız, bu başvurulardan ayıklamaların yapılmakta olduğunu ve EPDK’dan TEİAŞ’a gönderildiği bilgisini paylaştı.

 

Konuşmasında güneş enerjisinde yatırım maliyetlerinin de düşmekte olduğuna da dikkat çeken Bakan Yıldız, bundan 3 yıl önce, yatırımcılarının projelerini 12-13 yılda amorti etmeyi planladıklarını, bugün ise bu rakamın 6 ila 8 yıl arasına kadar gerilediğini sözlerine ekledi.

 

Taner Yıldız, uluslararası bir yatırımcının ise İstanbul’daki bir toplantıda kendisine Türkiye’de sağlanan 13,3 dolar-sentlik rakamın malzeme biliminin ilerlemesi ile de çok iyi bir nokta olduğunu söylediğini hatta bu alım garantisini istemiyor olabileceklerini de kendisine ifade ettiğini aktardı.

 

Bakan Yıldız dünyanın en büyük blok güneş elektriği santrali olacak, 3.000 MW’lık projenin de Türkiye’de yapılacağını söyledi.

 

Yıldız ayrıca Türkiye’de yeteri kadar doğal gaz santrali oluştuğunu, bu yüzden şu ana kadar lisans sağlanan ve 2012 Haziran’ından önce teşvik alanlara karışmamak kaydıyla, yeni doğal gaz santrallerinin teşvik edilmeyeceğini söyledi. Taner Yıldız Türkiye elektrik tüketiminde doğal gazın payını yüzde 33’e düşürme hedefinin de arkasında olduklarını sözlerine ekledi. *(28 avro-sent=34,5 dolar-sent)

www.yesilekonomi.com

29.12.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR