Güneş Enerjisine Olan Talep Arttı

Gaziantep`te, sıhhi tesisat ve güneş enerjisi montajı yapan esnaf Ayhan Kıraç, güneş enerjisi satışlarında artış yaşandığını belirterek talepleri karşılamakta zorlandıklarını söyledi.

 

Ayhan Kıraç, Mart ve Nisan aylarından itibaren güneş enerjisi satışında artış yaşandığını, güneşin sınırsız bir enerji kaynağı olduğunu ifade etti. Güneş enerjilerinin evde kullanılan diğer su ısıtma sistemlerinden de oldukça ekonomik olduğunu dile getiren Kıraç, “Elektrikle veya diğer yollarla su ısıtma sistemi kullanan 4 kişilik bir aile ortalama 50-60 lira arasında bir fatura öder. Bu rakam yılda ortalama 600-700 lira eder. Güneş enerjisi ise 800-1200 ile 1500 lira arasında değişen fiyatlarla satılır. Bunu bir kez ödersiniz ve iyi kullanırsanız 15 yıl kadar kullanabilirisiniz" dedi.

 

Gaziantep`te 10 ay güneşli gün yaşandığını ve kentin güneş enerjisi kullanımı için çok uygun olduğunu savunan Kıraç, "Bu kadar güneşli günün yaşandığı bir şehirde vatandaşlara ekonomik ve doğa dostu olan bu sistemi tavsiye ediyoruz. Bu sistem sayesinde sıcak su kullanımı oldukça kolay, pratik, sağlıklı ve uzun ömürlüdür. Bulunduğumuz bölgede özellikle Adıyaman ve Gaziantep`te güneye doğru inildikçe güneşten yararlanma oranı 10-11 aya kadar yükselmektedir. Meteorolojinin açıkladığı kapalı gün sayısı Türkiye ortalaması olarak 35 gün ile sınırlıdır. Bunun dışında herhangi bir maliyete girmeden evinizdeki sıcak su ihtiyacını karşılamanız mümkündür. Özellikle otellerde yurtlarda yüksek maliyete girmeden uzun ömürlü sıcak su ihtiyacı karşılanabilir" şeklinde konuştu.

 

Son iki aydır vatandaşların güneş enerjisine olan taleplerinin arttığını da anlatan Kıraç şunları kaydetti:

 

"Güneş enerjisi alan bir aile buna bir defaya mahsus 1300 lira ödüyor. Güneş enerjisi 2 yılda kendisini amorti etmiş oluyor. Güneş enerjisinin 11. ayda antifriz bakımından başka bir maliyeti de yoktur. Son iki ayda talepleri karşılamada zorlanıyoruz."

www.haberciniz.biz

12.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR