Cumartesi günü ışıklar iklim için kapanacak

WWF tarafından organize edilen Dünya Saati etkinliğinde Türkiye’de 30’dan fazla kentte ışıklar iklim için kapanacak.

 

Dokuz yıl önce Avustralya’nın Sidney kentinde başlayan ve tüm dünyaya yayılan Dünya Saati etkinliği bu yıl 28 Mart Cumartesi günü 20:30 - 21:30 saatleri arasında gerçekleştirilecek. WWF tarafından organize edilen, çevre konusundaki en büyük hareket bu yıl yine iklim değişikliği sorununa dikkat çekmeyi amaçlıyor. Etkinlik boyunca bireyler evlerindeki ışıkları bir saatliğine kapatırken, kurumlar ve anıtsal yapılar da güvenlik harici ışıklandırmalarını kapatarak “biz de varız” diyor.

 

DESTEK VEREN ANITSAL YAPILAR

Geçen yıl 162 ülkede 7 binden fazla kent ve yüz milyonlarca insanın destek verdiği Dünya Saati etkinliğine Türkiye’den çok sayıda anıtsal yapı da ışıklarını bir saatliğine kapatarak destek veriyor. Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Ayasofya Müzesi, Galata Kulesi, Ankara Opera Binası, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Sarayı Şale Köşkü, Küçüksu Kasrı, Beykoz Kasrı, Ihlamur Kasırları bu yıl da çevre sorunlarına dikkat çekmek için dekoratif aydınlatmalarını bir saat boyunca kapatacak. Dünya Saati etkinliğine İzmir Saat Kulesi, Beylerbeyi Cami ve Ortaköy Cami (Büyük Mecidiye Cami) ise bu yıl ilk kez katılacak.

 

DESTEK VEREN ŞEHİRLER

Türkiye’de bu yılki Dünya Saati etkinliğine katılacağını belirten kent sayısı şimdiden 30’u geçti. Bursa, Çankırı, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Keşan, Kuşadası, Maltepe ve Tepebaşı gibi belediyelerin yanı sıra Artvin’den Balıkesir’e, Gaziantep’ten Uşak’a çok sayıda valilik de kampanyaya destek veriyor. Van’ın Çatak İlçesi Toplum ve Aile Sağlığı Merkezi, Çankırı Ilgaz Halk Kütüphanesi, İzmir’in Bornova ilçesindeki Buz Sporları Şube Müdürlüğü, İstanbul Maltepe’deki Türkan Saylan Kültür Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı gibi birçok farklı kurum da 28 Mart akşamı ışıklarını kapatmaya hazırlanıyor.

 

AMAÇ DUYARLILIĞI TÜM YILA YAYMAK

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Tolga Baştak, bir saatlik etkinlik boyunca herkesi çevre sorunları üzerine düşünmeye çağırdıklarını belirterek, “Bir saat boyunca ışıklarımızı kapatıp hep birlikte çevre sorunlarına kayıtsız kalmadığımızı göstermek çok önemli. Asıl amacımız ise bu bir saatlik duyarlılığı tüm yıla yaymak ve hepimizi tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeye çağırmak. Mevcut yaşam tarzımız gezegenin sınırlarını zorluyor ve iklim değişikliği sorununun çözümünü zorlaştırıyor” açıklamasını yaptı.

 

Son on yıllık dönem, bugüne kadar ölçülen en sıcak 10 yıllık dönem oldu. Şu ana kadar ölçülen en sıcak on yılın dokuzu 21. yüzyılda yaşandı. Sanayi devriminden bu yana oluşan sera gazı emisyonlarının 2/3’ü fosil yakıt kullanımı ve çimento üretiminden kaynaklandı.

http://enerjigunlugu.net

26 Mart 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR