Güneş enerjisi geliyor …

 

Solar hücrelerle güneş enerjisini direkt elektriğe çevirme işlemine fotovoltaik FV deniyor.  Şimdiye kadar bir  Watt’ı üretecek güneş  hücresi  imalatı 1Euro 60 cent civarında idi. Bu maliyet ince güneş enerjisi panelleri yapımıyla  artık bir euro nun altına düştü ve dünyada bu konuda öncü kuruluş olan First solar  artık 1 euro nun altında imalat ile atom enerjisi ve kömür santrallerinden gelen enerji ile rekabet edebileceklerini bildirdi.

 

Avrupa’da bir kilowatt/ saat  kömürde  43 cent iken Atom santrallerinde 6-7 cent e maloluyor ama tüketiciye ulaşması 20 centi buluyor.  Atom enerjisinde sorun atık maddelerin yokedilememesi ve radyoaktif çöpün çevreyi vahim bir şekilde kirleterek kurşun kaplar içinde, eski tuz madenlerinde  „ara depolanarak“ çözüm bulunana kadar az zarar vermesi ümidiyle ve çok maliyetli bir şekilde beklemesi.

 

Bu ara depolama onlarca yıldır sürüyor ve bazıları „son depolama“ adıyla atıkları derin denize atıyorlar. Buna Türkçe’de kısaca bindiğin dalı kesmek te denilebilir. Bilhassa Batı Avrupa da büyük siyasi bir sorun.  Çünkü hiçbir ülke bu radyoaktif çöpü istemiyor. Çözüm de bunca yıldır bulunamadı. Uzaya bu pisliği atmak ise ütopik maliyeti olan bir hayal.

 

Bu firmanın  yanı sıra  güneş enerjisinin aynalarla yansıtılarak bir odakta toplanması ile ucuz ve çevre dostu enerji yapılacağı fikri geçenlerde basına yansıdı. Bu fikir üzerine konuşan bir mühendis dostum tipik mühendis kibiriyle „Böyle ucuz bir enerji olunca 6 değil 36 milyar insan da bu gezegende yaşar“ deyiverdi.

 

Tabii sadece mühendislikle çözülecek işler değil bunlar, bence biraz detaya inmek gerek. Yüzlerce milyon tonluk bir atık plastik çöp örtüsü okyanuslarımızda yüzüyor bunların doğal olarak kırılma (yokolma) süresi  birkaç yüz  yıl civarında.

 

Ayrıca dünya nüfusu 2.5 milyar iken ki (1950 yılındaki dünya nüfusu) %40 nin üstünde bir nüfus „hali vakti yerinde“ kategorisinde idiler.

 

2000 yılında 6 milyar insan ile bu oran yani gelişmiş nüfus oranı  %24 e düşmüştü. Bu oran  geçen 9 yılda daha da düştü. Birleşmiş Milletler  öngörülerine göre 2050 yılında %15 olacak ve ondan sonra %13 mertebesine düşecek.

 

İnsanlar bu rakamları anlamakta zorluk çekiyorlar ve basitçe „ne yahu ne biçim az gelişmişlikten bahsediyoruz 1950 de insanların TV cep telefonu mu vardı? İnternet mi vardı?  deyiveriyoruz. Elimde olsa bu  BM rakamlarını insanlara ezberletirdim; o denli önemli bu rakamları anlamak  İşimize gelmeyeni anlamamakta ise tür olarak kesin inanılmaz bir başarı ve inat sahibiyiz.

 

% 3 ü can derdiyle açlıktan kaçan mültecilerden oluşan ve kamyonlarda teknelerde yüzlercesi havasızlıktan ölen türümüzden, canlılardan bahsediyoruz ve bütün kibirimize rağmen açgözlülüğümüzden üretim ve enerji yeter de olsa, dağıtım ve eğitim hizmetlerini yeterince veremeyen bir türüz biz.

 

Enerji sorunu çözülecek bu kesin, ya hidrojen hücreleri ile ya fotovoltaik ile buna mecburuz da, tabiatla dengeyi yakalamamız gerektiğini anlamadan bir yere varamayacağız.

 

Almanya’da Centrotherm firması gene güneş enerjisi ni silizium (kum) dan oluşan ince kesitler halinde üzerine fotovoltaik elemanlar  yerleştirilen yeni modülleri 1 euro/Watt  civarında üretebileceğini müjdeliyor.

 

Çin’deki Yingli Green Energy  firmasın ise son haftalarda hisselerinin değeri % 90 kadar arttı, ve firma güneş enerjisi konusunda söz sahibi olabileceğinin  işaretini verdi.

 

Geleceğe karamsar bakmak için bir neden yok  Fakat biyoloji ile gereken dengeyi kesin olarak  anlamak ve yakalamak zorundayız yani nüfusumuzu dondurmak. Esasen evrimi anlayınca bu bakış açısı kolayca gelişiyor.

Dr. Mahmut TOLON

11 Nisan 2009

afyonkocatepehaber.com           

 

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR