LED aydınlatma’da 2015 trendleri

Doğru rekabetin hayatımızdaki gelişmelere katkısı hiçbir zaman inkar edilemez. Rekabetin sonucu ortaya çıkan bu gelişmeler her sektörü olduğu gibi aydınlatma sektöründe de etkili oluyor. Yarın 2015 yılının 1. çeyreğini bitireceğiz, fuarlar, tanıtımlar, basın bültenleri vb. birçok iletişim kanallarından edindiğimiz bazı bilgiler gördük. Bu bilgiler ışığında ortaya çıkan trendlerin bir kısmından bahsetmek istedim.

 

Elektrikler kesilince de ışık var:

A formundaki bir LED lambanın içersinde bulunan şarj edilebilir bir batarya elektrikler kesildiği zamanlarda 3 saat boyunca %50 performansla aydınlatıyor. Tabi ki açma kapama anahtarını gözeterek davranışını belirliyor.

 

Doğal ışık, DOĞAL ışıktır:

Ulaşabildiğimiz sürece doğal olanı kullanmak ilk tercihimiz olmalı, ya da bir adım ileri doğalı kullanmak için bir şeyler yapmalıyız. Gündüzleri uzay ışık rengi mavidir, doğal ışığın psikolojik ve fizyolojik etkileri vardır. Çeşitli aydınlatma sistemleri ile doğal ışık yaşadığımız mekanlara alınarak aydınlatma sağlanır. ”Güneş girmeyen eve doktor girer” atasözü zaten doğal ışık ihtiyacımızı nasıl da destekliyor.

 

Işığın çember formu:

Bu yılın trendlerinden bir tanesi de çember formunda aydınlatma armatürleri. Bu aslında eski bir uygulama formu, 15 yıl öncesinin ”simit florasan” larından biz bunu tanıyoruz. Ancak esnek ışık kaynakları LED’ler ile de bu formda armatürler yapmak çok kolay. Unutmadan yapay ışık kaynağımız güneş te dairesel formda.

 

Sürtünmesiz sessiz soğutma ‘fan’ları:

LED aydınlatmada, termal yönetim için, sistem boyutlarını küçültme çabalarında fan her zaman düşünülen bir yardımcı elemandı. Ancak gürültü problemi bir zorluk olarak karşımıza çıkmıştır. Yeni teknolojiler ile sessiz fanlar LED armatürlerin ebatlarını küçültmeyi sağlıyor.

 

Işık nerede olduğunuzu izliyor:

Görünür ışıkta haberleşme (Visible Light Communication) ile lokal bir alanda nerede olduğunuz izlenebilecek. Örneğin bir mağazada müşteri en çok hangi ürün grupları ile ilgileniyor, mağaza dolaşma rotası ne? gibi bilgilerle müşterinin ilgi alanları belirleniyor.

 

LED aydınlatma ile keskin ince ışıklar oluşturmak:

Mimari aydınlatmada, mekanı LED ışık çizgileri ile donatabilir, çekici görüntüler elde edebilirsiniz.

 

Kendisine hangi lambanın bağlı olduğunu bilen akıllı DIM cihazi:

Çalıştırdığı lambayı tanıyıp onun özelliklerine göre davranan DIM cihazları, hem enerji verimliliği, hem de titreşimsiz bir aydınlatma sağlıyor.

 

Beyaz ışık rengi ayarlanabilen LED paneller:

LED paneller ışık ihtiyacınıza göre sıcak beyaz ya da soğuk beyaz olarak ayarlanabiliyor. İhtiyacımıza göre tercih ettiğimiz ışık rengi hayatımızı kolaylaştıracak. Dilerseniz bunu bir otomasyon ile zamana bağlı değişmeye programlayabilirsiniz.

 

İnce esnek Enerji etkin LED ürünler:

İnce levha formunda, bükülebilir, enerji etkin ürünler ile heyecan verici yeni tasarımlar gerçekleşecek.

www.ledportali.com

30 Mart 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR