Tayvanlılar istikrarı Türkiye`de buldu

Güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren ve yıllık ciroları 4 milyar doları aşan Tayvanlı yatırımcılar, Türkiye`de yenilenebilir enerji sektöründeki potansiyeli değerlendirmek için temaslarda bulundu.

 

Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarını artırarak enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflerken, Asyalı yatırımcılar sektördeki potansiyelle yakından ilgileniyor.

 

Güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren ve yıllık ciroları 4 milyar doları aşan Tayvanlı yatırımcılar, Türkiye`de yenilenebilir enerji sektöründeki potansiyeli değerlendirmek için temaslarda bulundu.

Heyette yer alan Tayvan Ekonomi Bakanlığı Yeşil Ticaret-Güneş Enerjisi Delegasyonu Temsilcisi Daniel Lee, Türkiye`nin çok büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu, bunu değerlendirmek istediklerini söyledi.

 

Lee, heyetteki 7 güneş paneli üreticisinin yıllık cirolarının 4 milyar dolar aştığını dile getirerek, söz konusu şirketlerin, yatırım kararı almasında Türkiye`deki hukuki ve mali düzenlemelerin de etkili olduğunu ifade etti.

 

Türkiye`nin başta nükleer enerji santral yapımı ve TANAP gibi büyük projelerde uyguladığı "yerli" şartına değinen Lee, "Türkiye`nin yerli üretim şartını neden getirdiğini anlıyoruz. Benzer uygulamalar bizim ülkemizde de var ama bu aşılabilecek bir engel, bunun için yerli firmalarla ortaklık arayışındayız" diye konuştu.

 

Lee, Tayvanlı firmaların, Japonya, İtalya, Çin ve Almanya`nın da aralarında bulunduğu ülkelerde güneş enerjisinden elektrik üretip sattığını belirterek, güneş enerjisi sistemleri yatırımı yanında, Türkiye`de elektrik üretimi ve satışıyla da ilgilendiklerini kaydetti.

 

Avrupa`nın elektrik sistemine entegre olan Türkiye`nin, Asya ile Avrupa arasında yer almasının yatırım kararlarında etkili olduğunu ancak ülkedeki istikrara da baktıklarını anlatan Lee, Afrika ülkelerine yatırım yapmaktan "siyasi istikrar bulunmadığı için vazgeçtiklerini" söyledi. Lee, "Türkiye, birçok ülkeye göre daha istikrarlı bir siyasi yapıya sahip ve bu nokta, yatırım kararında anahtar özelliğinde" ifadesini kullandı.

 

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Konya Karapınar`da 3 bin megavat güce sahip dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini kurmayı hedeflediklerini ve dünyanın bu alandaki en büyük firmalarının projeyle ilgilendiklerini açıklamıştı.

 

Bu arada, 600 megavatlık güneş enerjisi lisansı için açılan ihale kapsamında 9 bin megavatlık başvuru yapıldı. (AA) 29 Mayıs 2015

www.yenisafak.com.tr / ekonomi

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR