İspanyol soları gece de elektrik üretiyor

İspanya`da geliştirilen yeni bir solar sistemle güneş enerjisinden geceleri de güneş olmadığı halde elektrik üretilebiliyor.

 

İspanya`da güneşin ışık enerjisiyle sağlanan ısı enerjisi kullanılarak elektrik üretilen yeni bir solar sistem geliştirildi. Endülüs bölgesinde Sevilla ile Kurtuba arasında bir yerde kurulan termik solar elektrik santralinde 140 metre yükseklikteki beton bir kule çevresinde çapı yaklaşık 1,5 km`yi bulan ve 2500 reflektörden oluşan bir sistem. Reflektörler güneş ışınını kulenin tepesindeki bölüme yansıtıyorlar ve kulenin tepesindeki alıcı bölüm bu sayede ısıtılıyor. Alıcı bölümün üst ve alt kısmı izole edilerek kulenin tahrip olması önleniyor.

 

Bir noktaya toplanan güneş ışınları kulenin alıcı kısmının içini 550 dereceye kadar ısıtıyor. Bu sistemde elektrik güneş ışınlarından değil, ısıtılan bölgede oluşan buharla elde ediliyor. Kulenin içinde pompalanarak dolaştırılan tuz çözünümü ısıtılarak buhar elde ediliyor ve buharla da elektrik üreten tribünler çalıştırılıyor. Tuzlu su çözünümü çok iyi izole edilmiş depolarda tutuluyor. Depolarda yüksek derecede ısıtılmış çözelti miktarı iki üç metreyi bulduğunda güneş ışınına artık gerek duyulmadan istenilen zamanlarda oluşan buhar kullanılarak elektrik üretiliyor.

 

Depoda tutulan 15 bin litre tuz çözeltisi 15 saat boyunca kule içindeki kanallarda dolaştırılarak elektrik üretilebiliyor. Bu şekilde termik solar santral gece gündüz 10 bin meskene yetecek kadar elektrik üretiyor.

 

İspanya`daki ekonomik olumsuzluklar nedeniyle solar enerjiye teşvikler durdurulduğu için maliyeti oldukça yüksek olan bu solar sistemin bir ikincisi yapılamıyor. Ancak Abu Dabi enerji holdingi İspanya`da geliştirilen sistemi işleten şirkete ortak ve bu teknolojinin kendi ülkesinde de gerçekleşmesi için büyük ilgi duyuyor.

www.dunyabulteni.net

29.05.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR