Güneş panellerinde verimlilik artacak

Bilim insanları fotovoltaik hücrelerin verimliliğini 3.5 yıl içinde 3 puan artırarak yüzde 25`e çıkarmak için çalışmalar yürütüyor.

 

Beş araştırma enstitüsü, dört üniversite ve 2 şirket tarafından yürütülmekte olan Sharc25 projesinde, bilim insanları fotovoltaik panellerde Bakır-İndiyum-Galyum-Diselinede (CIGS) hücre verimliliğini 3 puan yükseltip %25 verimliğe çıkarmak istiyor.

 

Proje ortakları bu çalışma ile Avrupa`nın ince film endüstrisine belirleyici bir destek vermeyi ve Asya’dan gelen Multikristalin hücrelere karşı rekabeti artırmayı umut ediyorlar.

 

Araştırma sonrası panel üretim maliyeti 35 €cent/kWp ve komple kurulum maliyeti 60 €cent/kWp altına düşebilir.

 

VERİMLİLİK ARTIRMAK İÇİN ÜÇ YOL İZLENECEK

CIGS fotovoltaiklerin kristalin fotovoltaiklerden daha verimli hale getirilmesini amaçlayan projede verimliği yükseltmek için 3 yol kullanılacak: Emici malzemelerin geliştirilmesi, daha verimli yüzeyler ve arayüzler ve optimize edilmiş aydınlatma yönetimi.

 

 

Proje AB Horizon 2020 Araştırma programı tarafından 4,6 milyon Euro ile finanse ediliyor. Ayrıca İsviçre Hükümeti de 1,6 milyon Euro ile katkıda bulundu.

 

PROJE KATILIMCILARI 

Projeye katılan kurumlar şöyle:

Almanya dan Güneş Enerjisi ve Hidrojen Araştırma Merkezi Baden-Württemberg (ZSW), İşviçre den Empa Araştırma Merkezi, Lüksemburg, Rouen (Fransa), Parma (İtalya) ve Aalto (Finladiya) Üniversiteleri. Ayrıca Interuniversitair Mikro Electronica Centrum VZW IMEC (Belçika), Helmhots Araştırma Merkezi Berlin (Almanya), Uluslararası İberya Nanoteknoloji Laboratuvarı INL (Portekiz), Flisom AG (İsviçre) ve Manz CIGS Technology GmbH (Almanya). (Kaynak: pv-magazin.de)

http://enerjigunlugu.net

04.06.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR