IMS’ in yapmış olduğu tahmine gore, 2010 yılı içerisinde 14,6 GW yeni FV yeni kapasitesi eklenecek.

 

Uygulamalarda beklenen %95 oranındaki bu artış, başta Almanya olmak üzere birkaç ülke öncülüğünde gerçekleşecek.

 

IMS Araştırma’ya göre, küresel FV piyasası 2010 yılında neredeyse ikiye katlanarak 14,6 GW olacak. Bu rakam 2008 kapasitesinin neredeyse üç katı buyuklüğünde.IMS Araştırma’nın  geçtiğmiz günlerde yayınlamış oldugu uygulama tahminleri, FV uygulamalarındaki talep artışının dünya genelinde 40’dan fazla ülke üzerinde yapılan analizlere dayaniyor. Ayrıca, 2010 talep artışı invertör tedarikçileri ile yapilan ve 2010 invertör sektörü üretimini analiz eden bir anket aracılığıyla belirlenmiştir.

 

PV Araştırma Direktörü, Ash Sharma, “Bu yılki tahminlerimizi invertör üretimine dayandirmamiz invertör üretiminin FV pazarini büyük ölçüde kısıtladığını net bir şekilde göstermesi sebebiyle çok önemli. Bu yıl inverter talebi 14.6 GW’dan daha yüksek olsa bile, müşterilerin invertör temin edememeleri durumunda uygulama tamamlanamayacaktır” dedi.

 

Sharma, güçlü baz talebe rağmen, müşterilerin invertör temin edebilmek amacıyla mükerrer sipariş vermiş olduklarını farkettiklerini, bu nedenle 2010’un 2. yarısında onemli miktarda siparişin iptal edilebileceğini veya tedarik zincirinde stok fazlası olusabileceğini ekliyor.

 

Küresel FV pazarı GW ölçekli bir büyümeyi en son 2008 yılında, İspanyol piyasasının yeni PV kapasitesinin% 43 ünü oluşturması ile yaşamıştı. Yeni kapasitenin yaklaşık %47 sini oluşturması beklenen Almanya kesinlikle bu yılki büyümenin öncüsü.

 

Sharma, 2010 yılında, ilk üç sırayı alan Almanya, İtalya ve Çek Cumhuriyeti’nin yapacak oldukları uygulamalar ile yeni FV kapasitesinin toplam 9,8 GW kısmını oluşturacaklarını, ancak, teşvik programlarındaki değişiklikler ve yeni düzenlemeler nedeniyle, 2011 yılında bu toplamın büyük bir düşüş yaşamasının beklendiğini söyledi. Bu düşüşün yeni piyasalar tarafindan karşılanamaması durumunda önümüzdeki dönemlerde sıkıntılar yaşanabileceği yönünde uyarıyor.

 

2008 yili sonunda İspanya pazarının çökmesi ile FV fiyatlarının serbest düşüşe geçmiş olmasına rağmen, IMS Araştırma, 2010 yili sonunda büyüme hızının daha kademeli yavaslamasını ve 2011 yılının ilk çeyreğinde FV fiyatlarinda bir yumuşama olmasını bekliyor.

 

EMEA Bölgesinden çok güçlü talep geliyor olmasına rağmen (2010 yılı içerisinde 3 adet GW+ pazara sahip olacak), Asya ve Kuzey Amerikanin devreye girmesi sonucu, 2010 yılı küresel pazar payının  %78’e düşmesi bekleniyor.

www.limitsizenerji.com / Temmuz 2010

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR