TÜV: Her üç GES`ten biri hatalı

TÜV Rheinland, her üç güneş enerjisi santralinden (GES) birinde sistem hataları ve performans kayıpları tespit etti.

 

Dünyaca ünlü Alman kalite kontrol firması TÜV Rheinland, GES`lerin performans ve kârlılıklarıyla ilgili bir araştırma yaptı. TÜV Rheinland uzmanları, bu araştırma için dünya çapında, kurulu güçleri 100 kWp ile 30 MWp arasında değişen 100 santrali inceledi. Bu çalışmalar çok önemli istatistiki veriler ortaya çıkardı.

 

TÜV Rheinland uzmanları, her 3 GES`ten birinde sistem hataları ve performans kayıpları tespit etti. Performans kaybı yaşanan santrallerin yüzde 50`sinde kurulum hataları var. Yüzde 25`inde ise planlama ve uygulama kılavuzundaki prosedürlerin doğru uygulanmaması söz konusu.

 

PLANLAMA, KURULUM VE ÜRÜN SEÇİMİ

TÜV Rheinland Güneş Enerjisi Müdürü Willi Vaaßen’a göre, çalışmadan elde edilen veriler, planlamada, kurulumda ve ürün seçiminde kalite güvencesi ve modern test teknolojilerinin kullanılmadığını ortaya koyuyor. Bu hataların en önemli nedenlerinden biri, teknik bilgi ve becerisi bulunmayan eleman çalıştırılması. Bir diğer neden ise maliyet baskısından dolayı yüksek risk alınması. Uzmanlara göre bunlar, GES`lerin performansını ve sistemin kârlılığını doğrudan etkileyen faktörler.

 

MODÜL KALİTESİ DÜŞÜYOR

Uzmanlara göre son yıllarda GES yatırımlarının performansında olumsuz bir eğilim gözleniyor. Bunun bir nedeni, kurulumda kullanılan fotovoltaik modüllerin kalitesinin düşmesi. Vaaßen’a göre 200 MW`lik bir sistemede üretimin yüzde 1 gerilemesi, 20 yıllık işletme süresi boyunca toplam 7 milyon Euro`luk bir kayba yol açıyor.

 

ÇEVRESEL FAKTÖRLER ÖNEMLİ

Uzmanlara göre GES yatırımlarında her yatırımcı için ciddi bir finansal risk var. TÜV Rheinland’ın araştırmasında, GES`lerde performans ve dolayısıyla finansal kayıplara yol açan faktörlerin izdüşümleri de yer alıyor. Örneğin, kurak bölgelerde veya çöl ortamındaki tesislerde modül kirliliği önemli bir performans düşürücü faktör. Willi Vaaßen "Çoğu işletmeci, düzenli gelir için tesisin konumuna bağlı ve çevresel etkilerden dolayı düzenli temizliğe ihtiyaç duyulduğunu bilemiyor" ifadesiyle, santrallerin düzenli bakımının önemini vurguluyor.

 

PID ETKİLERİ ÖNLENEBİLİR

Santrallerde PID önemli bir rol oynar. İklim koşullarına etkisi ile yüksek çalışma gerilimlerinde sistemlerde modül performansın azalması olarak anlaşılır. Bu aşırı performans düşmesine yol açabilir. Uygun ürün seçimi veya teknik önlemlerle bu fenomene karşı önlem alabilirsiniz. TÜV yetkilileri bunun önemini şöyle vurguluyor: "Gelecekte yatırımcılar için projenin öncesinden itibaren uygun risk değerlendirmeleri yapılması vazgeçilmez olacaktır." Vaaßen’a göre bilinçli bir yaklaşımla, bu riskler önceden değerlenirilir ve en aza indirebilir.

http://enerjigunlugu.net

20.06.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR