Rüzgar Enerjisi İle Çalışan USB Şarj Cihazı Yaptılar

Anthony Dorsa isimli Binghamton Üniversitesinde öğrenim gören bir mekanik mühendisliği öğrencisi, 3D yazıcı ile basit, kullanışlı ve dahiyane bir tasarıma imza atarak rüzgar enerjisi ile çalışan USB şarj cihazı geliştirdi.

 

Şu an için telefonu değil ama taşınabilir bataryaları şarj etmeyi başarabilen Dorsa, telefonu direkt şarj etmek için de cihazın üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

 

Pek çok farklı tasarımı denedikten sonra Dorsa, savonius turbini biçimindeki tasarımın en ideal biçim olduğuna ve küçük boyutlarda yapıldığında en verimli şeklin bu olduğuna kanaat getirerek tasarımını bu biçim üzerinde şekillendirmiş.

 

“Benim elektronik konusundaki bilgim ne kadar iyi olursa olsun amatör düzeyde. Eğer telefonunuzu bu cihaza bağlı olarak uzun süre tutarsanız eriyebilir, patlayabilir ya da bir Decepticon’a dönüşebilir.” (şakacı bu da bizim kafadan) diyen Dorsa, “voltajı çok düşük olduğundan şarj cihazının güvenli olduğunu düşünüyorum; ama diğer taraftan da herhangi bir tehlikeden de sakınmaya çalışıyorum Eğer kullanacaksanız bunun sorumluluğu sizin” diyerek sorumluluktan da sıyrılıyor.

 

Ayrıca bu şarj aletinin güneş enerjili versiyonu ve el ile çevrilen versiyonunu da üreteceğini söyleyen genç adam, “dürüst olmak gerekirse rüzgar, küçük miktarda enerji üretmek için en verimli metod değil; çünkü büyük rüzgar türbinlerindeki kanatlar kadar çok rüzgar yakalayamıyorsunuz ve bu düşük miktar, telefonunuzu şarj etmeye de yetmiyor. Rüzgarı çok ucuz ve kullanımı daha basit olduğu için tercih ettim; ama ALTERNATİF fikirlere de açığım” diyor. (Barış Kahraman)

www.webtekno.com

Ağustos 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR