İspanya elektriğinde yenilenebilir kaynakların payı yüzde 42,7 oldu

Ülkenin 2015’in ilk yarısındaki elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklar ilk sırayı aldı.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının İspanya’nın elektrik üretimi içindeki payının yılın ilk yarısında yüzde 42,7 olarak gerçekleştiği bildirildi.

 

İspanya elektrik dağıtım idaresi Red Eléctrica de España (REE) tarafından açıklanan verilere göre artan elektrik tüketimi ve rüzgar enerjisinin payında görülen gerileme bu oranın Haziran ayında yüzde 35,9’a, Temmuz ayında ise yüzde 30,7’ye gerilemesine neden oldu.

 

İdare tarafından açıklanan verilere göre yılın ilk altı ayında ülkenin elektrik üretiminin yüzde 21,7’si rüzgar enerjisi santrallerinden, yüzde 13,9’u hidroelektrik santrallerden, yüzde 3,2’si fotovoltaik güneş enerjisi sistemlerinden, yüzde 2,1’i ise yoğunlaştırılmış güneş elektriği (CSP) santrallerinden sağlandı.

 

Rüzgar enerjisinin İspanya’nın elektrik üretimindeki payı ise Haziran ve Temmuz aylarında geriledi.

 

Verilere göre Haziran ayında ülkenin rüzgar enerjisi santralleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 oranında gerileyerek, 2,889 Gigavat-saat’lik (GWh) üretim gerçekleştirebildi ve toplam elektrik üretiminin yüzde 14,1’ini oluşturdu.

 

Bu dönemde hidroelektrik santralleri toplam üretimin yüzde 12’sini, fotovoltaik sistemler yüzde 4,1’ini, CSP santraller ise yüzde 3,8’ini sağlayabildi.

 

Temmuz ayında ise rüzgar enerjisinden sağlanan elektrik üretimi bir önceki aya göre artış gösterse de 2014 yılı Temmuz ayının gerisinde kaldı.

 

Verilere göre ülkedeki rüzgar enerjisi santralleri Temmuz ayında 3,083 GWh düzeyinde elektrik üretimi gerçekleştirdi. Bu oran geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1’lik gerileme anlamına gelirken, rüzgar enerjisinin toplam üretim içindeki payı ise yüzde 12,9 oldu.

 

Fotovoltaik sistemler Temmuz ayında ülkenin toplam elektrik üretiminin yüzde 3,7’sini, CSP santralleri ise yüzde 3,8’ini karşıladı. Hidroelektrik santrallerin payı ise yüzde 8,5 oldu.

 

İspanya’nın yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim kapasitesi 2014 sonu itibari ile 48.267 MW düzeyine yükselmişti.

 

İspanya Sanayi Bakanlığı tarafından Şubat ayında yapılan bir açıklamada ise 2015-2020 yılları arasında bu kapasitenin 8,537 MW artırılmasının planladığı bildirilmişti.

 

Bakanlık açıklamasına göre bu gücün 6.473 MW’lık kısmını rüzgar, 1.370 MW’lık kısmını fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri, 211 MW’lık kısmını ise termal güneş enerjisi santrallerinin oluşturması planlanıyor.

www.yesilekonomi.com

10.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR