HİBE DESTEĞİ VERİLECEK SEKTÖR SAYISI ARTTI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2007-2013 yıllarını kapsayan IPARD-I programının tamamlanmasının ardından, 2014-2020 yıllarını kapsayacak IPARD-II programı üzerinden hibe desteği vermeye hazırlanıyor. Kırsal alanlarda üretim, istihdam ve refah seviyesinin artırılması amacıyla birçok sektörde geri ödemesiz hibe desteği veren kurum, yeni programla destekleyeceği sektörlerin sayısını artırdı.

 

TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Ümit Ortan, TKDK olarak Çanakkale’de IPARD-I programı üzerinden yaklaşık 100 milyon liralık proje kabul ettiklerini söyledi. Ortan, “Yakın bir zamanda ise IPARD-II programından desteklerimizi vermeye başlayacağız. Yeni programımızda mevcut sektörlere ilave olarak, yenilenebilir enerji gibi farklı konular da desteklerimiz arasında olacak. Bu kapsamda Kurumumuz önümüzdeki dönemde rüzgar, güneş, Jeotermal vb. gibi enerji kaynaklarından 1 MW’a kadar elektrik üretimine destek verecek. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde minimum destek oranımız %50’den %60’a, turizm yatırımlarında ise %50’den %65’e çıkacak” dedi.

 

Çanakkale’nin doğal enerji kaynakları açısından zengin bir il olduğunu ifade eden Ortan, “Yenilenebilir enerji desteklerimizden, uygun şartları sağlayan belirli kamu tüzel kişilikleri (Belediyeler, Köy İdareleri, İl Özel İdareleri, Organize Tarım Bölge Yönetimleri, 5355 No’lu yasaya göre kurulan birlikler) yararlanabilecek. Kamu tüzel kişiliklerine vereceğimiz hibe desteği oranı yüzde 100’e kadar çıkacak. Böylelikle bize başvuran yerel yönetimler toplamda 1.2 Milyon Euro’ya kadar destek alabilecek.

 

Ayrıca özel sektör ve gerçek kişiler tarafından maksimum 500 Bin Euro’ya kadar yapılacak yatırımlar için de yüzde 65 oranında hibe desteği sağlayacağız. Buradaki amacımız yerel yönetimlerin temel altyapı ile ilgili enerji tüketimi konusunda oluşan işletme maliyetlerini düşürmek ve ilimizin enerji üretimini sürdürülebilir projelerle artırmaktır. Artık vatandaşımız elektrik üretip satabilecek” dedi.

 

Yakın bir zamanda Ipard-II programından çağrıya çıkılacağını, ancak çağrıyla ilgili detayların henüz netleşmediğini söyleyen TKDK İl Koordinatörü Ortan, “Henüz bir proje kabul dönemine girmedik. Ancak Kurum merkezimiz önümüzdeki dönem için bir çağrı planlaması yapıyor. Destek verdiğimiz herhangi bir sektörde TKDK’ya proje sunmak isteyen vatandaşlarımızın, önümüzdeki süreci çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Bize sunulacak tüm projelerde yatırım arazilerinin imar durumunun öğrenilmesi, uygun mimari çizimlerin yaptırılması ve yapı ruhsatı alınması gibi işlemler belirli bir zaman gerektiriyor. Bu yüzden vatandaşlarımızın gelecek döneme projelerini sağlıklı ve eksiksiz bir şekilde yetiştirebilmeleri için bugünden hazırlıklara başlamalarında fayda var” diye konuştu.

 

Çanakkale’de ve TKDK’nın bulunduğu diğer illerde hibe çıkarma vaadi ile işletme sahiplerini ziyaret ederek vatandaştan para alan dolandırıcılara dikkat çeken Ortan, yatırımcıların bu konuda da çok uyanık olmaları gerektiğini ifade etti. Yeri yurdu belli olmayan ve 1000-2000 lira karşılığında hibe çıkarma sözü veren kişilere itibar edilmemesi ve şüpheli bir durumda emniyet güçlerine haber verilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

(İHA) www.milliyet.com.tr

25.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR