Türkiye, Almanya’nın 16’da 1’i kadar güneş enerjisi kullanıyor

Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı (RENSEF), kapılarını üçüncü kez açtı. Fuara yerli ve yabancı 45 firma katıldı. Fuara katılımın beklentilerin altında olduğunu ifade eden Agoras Fuarcılık’ın yöneticisi Mehmet Dükkancı, bunda siyasi belirsizliğin önemli bir payı olduğunu söyledi. Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta ise Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımı hakkında bilgiler verdi. Uzmanların verdikleri rakamlar değerlendirildiğinde ise ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre; Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli Almanya’nın 2 katı, ancak ülkenin güneşten elde enerji Almanya’nın 16’da 1’i kadar.

 

Antalya Cam Piramit’te düzenlenen fuarın açılışında konuşan Agoras Fuarcılık yöneticisi Dükkancı, 7 Haziran seçimleri sonrasında hükümetin kurulamamış olması ve siyasi belirsizliği yatırımcıları korkuttuğunu, yatırımcıların bir kısmının da bu durumu bahane ederek fuar gibi organizasyonlara katılmadıklarını ifade etti.

 

Lisansız Elektrik Üretim Derneği (LİDER) yönetim kurulu üyesi Egemen Seymen de Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklardan enerji elde etme konusunda yavaş ilerlediğini aktardı. Seymen, “Siyasi belirsizlik ve seçimlerin durumu buna neden oluyor olabilir.” dedi. Hindistan ve Çin gibi ülkelerin bile doğal enerji kaynaklarından daha fazla elektrik ürettiğini hatırlatan Egemen Seymen, doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasıyla dışa olan enerji bağımlılığının azalacağını vurguladı.

 

Türkiye’de mevcut yasal düzenlemelere de değinen LİDER yönetim kurulu üyesi Egemen Seymen, üretimi 1 Megawatt’ın altında olan yenilenebilir enerji kaynaklarının lisans almadan satış yapabildiğini ifade etti. Türkiye’de bu alanda en fazla projenin Konya’da hayata geçtiğini açıkladı. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından 2 bin 500 Megawattlık (2.5 Gigawatt) enerji üretimi yapıldığını belirten Seymen, siyasi istikrarın sağlanması ve finansal desteklerin sağlanmasıyla bu rakamların yukarıya taşınabileceğini kaydetti.

 

LİDER yönetim kurulu üyesi, bireysel yenilenebilir enerji üretimi projelerinin geliştirilmesi için yapılan düzenlemelerin yetersiz olduğunu belirterek, girişimcilerin birçok bürokratik işlemle uğraşıldığını vurguladı.

 

Egemen, yasaların getirdiği zorunluluktan dolayı kişilerin ürettikleri enerjiyi ya tüketmeleri gerekiyor ya da devlete satmaları gerektiğini dile getirdi.

 

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkan Yardımcısı Osman Özberk ise Ortadoğu’daki kargaşa ve savaşın sebebinin enerji olduğunu hatırlattı. Özberk, Ankara ve Reyhanlı’daki bombanın sebebinin de yine enerji olduğunu vurguladı. Amaçlarının bütün enerji kaynaklarının kullanılması olduğunu belirten Özberk, özkaynakların iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

USTA: ENERJİ İHTİYACI EN ÇOK ARTAN 2. ÜLKE, TÜRKİYE

Enerji Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Usta, Türkiye’nin Çin’den sonra enerji ihtiyacının en çok arttığı ikinci ülke olduğunu açıkladı. Ülkenin elektrik üretiminde henüz doyuma ulaşmadığını bu alanda yatırımların devam edeceğini kaydeden Usta’nın verdiği bilgilere göre; Türkiye’de toplam kurulu gücü 72 bin Megawatt. Bunun 7 bin 300’nü barajsız hidrolik üretimi oluşturuyor. Rüzgar 4 bin 200 Megawatt, 581 Megawatt jeotermal, 321 Megawatt ise biokütle üretimi yapılıyor. 240 Megawatt da güneş enerjisinden elde ediliyor. 2023’te 100 bin Megawatta enerji üretimi için her yıl 5-10 milyon dolar yatırım yapılması gerekiyor.

 

Usta, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin Almanya’nın 2 katı olduğunu, belirterek, “Almanya’da şimdilerde 40 Gigawattlar konuşuluyor. Bunların yüzde 80’ni çatı uygulamaları. Bizde maalesef bunların artırılmasına devam ediliyor.” diye konuştu.

 

5 BİN DOLARA 25 YILLIK ELEKTRİK

Dönüşebilen enerjilerle ilgili çalışmalar yapan firmalar, fuarda stant kurdu. Katılımcı ve ziyaretçi sayısının çok yüksek olmadığı fuarda güneş enerjisi teknolojileri dikkat çekti. Ev kullanımı için geliştirilen ekipmanlar ziyaretçilerden geçerli not aldı. Ev ve iş yerlerinde elektrik üretimini sağlayacak sistemin kurulması için gerekli olan sistemin maliyeti hakkında bilgi veren firmalar, 25 yıl üretim garantisi olan sistemin 4 bin 500 Dolar’dan satışa sunulduğunu aktardı. Bu sistem sayesinde evler ve işyerleri kendi elektriklerini ürettikleri gibi ihtiyaç fazlasını da devlete satabiliyor. CİHAN, ANTALYA

www.cihan.com.tr

22.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR