Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Açıklaması

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneğinden (GENSED), güneş panel ve hücre ithalatında gözetim uygulaması ve kilogram başına Birim Gümrük Kıymeti`nin 10 dolardan 35 dolara çıkarılmasının, güneş enerjisinde yatırım maliyetlerini yüzde 30 ila 40 artıracağı belirtildi.

 

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, 19 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan güneş panel ve hücre ithalatındaki gözetim uygulamasının, sektörde yatırım maliyetlerini olumsuz yönde etkileyeceği ifade edildi.

 

Tebliğe göre Ekonomi Bakanlığı’nca düzenlenecek "Gözetim Belgesinin" 19 Aralık`tan itibaren gümrük beyannamesine eklenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

"Belirtilen sürede Gözetim Belgesinin alınmaması durumundaysa Birim Gümrük Kıymeti kilogram başına 35 dolar üzerinden hesaplanacak. Bu uygulama da güneş enerjisi yatırım maliyetlerinde yüzde 40`a varan oranda artışa neden olacaktır. Güneş enerjisinde yapay maliyet artışına neden olacak uygulama, emekleme aşamasındaki sektörde rekabet ortamını olumsuz etkileyecektir.

 

GENSED olarak elektrik üretiminin her alanında olduğu gibi güneş enerjisinde de yerli üretime yönelik düzenlemelerin sektörün gelişimini güçlendirecek yönde tasarlanması için çaba harcayacağız." ANKARA (AA)

24.11.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR