Almanya’daki GES ve RES`lere güç sınırı

Dünyanın en büyük solar ve rüzgar enerjisi oyuncularından Almanya, güneş ve rüzgar santrallerine büyüklük sınırı koymaya hazırlanıyor.

 

Almanya`da 2016 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunu`nda (Erneuerbare Energie Gesetz) değişikliğe gidecek. Değişikliklerin neler olacağı yavaş yavaş şekillenmeye başladı.

 

Gelen bilgilere göre Yeni Kanun`un, solar sektöründe reform niteliğinde değişikliklere yol açması bekleniyor.

 

Alman Ekonomi Bakanlığı’nın, Kanun değişikliğiyle ilgili hazırladığı metinde yenilenebilir kaynakların ülkedeki toplam elektrik üretimi içindeki payına ilişkin hedefler yer alıyor. Buna göre, Almanya`da halen yüzde 33 seviyesinde bulunan, yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payının 2025 yıllında yüzde 40-45 aralığına, 2035 yıllında yüzde 55-60 aralığına ve 2050 yıllında da yüzde 80 seviyesine yükselmesi öngörülüyor.

 

Almanya`da yeni hazırlanan Yenilenebilir Enerji Kanunu 2017 yılında uygulanacak. Ancak Meclis`ten geçirileceği yılın adıyla, yani EEG 2016 olarak anılıyor.

 

EEG 2016`ya göre Almanya`da 2017 yılından itibaren 1 MW üzeri bütün GES projeleri (Arazi ve Çatı) yılda üç sefer düzenlenecek yarışmalara lisanslandırılacak. Üç ihalede lisanslanacak toplam proje büyüklüğü 500 MW ile sınırlı tutulacak. GES lisans ihaleleri için son başvuru tarihleri, 1 Şubat, 1 Haziran ve 1 Ekim olarak belirlendi.

 

İhaleye katılacak GES projelerinin kurulu gücü 10 MW`lik üst sınırı geçemeyecek. İhaleler "pay-is-bid" modeli ile yapılacak. Yani kazanan firmaların kendi verdikleri teklif geçerli olacak. Ayrıca Federal Şebeke Ajansı (Bundes Netz Agentur - BNetzA) tarafından her bir ihale için ayrı ayrı fiyat teklif üst sınırı belirlenecek. Bunun üzerinde fiyat teklif edilemeyecek.

 

İHALELERDE TEMİNAT ŞARTI

GES lisanslama ihalelerine katılacak şirketler için teminat şartı da koyuluyor. Buna göre, ihale başvurusunda bulunacak şirketlerin kW başına 30 € teminat yatırmaları mecburiyeti getirildi. Bu arada, ihaleyi kazanan şirketin santrali zamanında kurmaması halinde ceza ödemesi de gerecek.

 

1.000 kW altındaki projelerin üreteceği elektriğe ödenecek tutarlar ise EEG 2016`da belirlenecek fiyatlar üzerinden hesaplanacak.

 

HER BİR RES`E 100 MW SINIRI

Öte yandan Almanya, rüzgar santrali yatırımlarında uygulanacak yeni sistemi de belirliyor. Buna göre, offshore rüzgar enerji santrali (RES) projeleri için yıllık 800 MW ve karasal RES`ler için de yıllık 2.900 MW`lik ihale hacmi öngörüldü. Her iki RES grubunda da projelerin büyüklüğü 100 MW`yi aşamayacak. Hasan YİĞİT, Antalya

http://enerjigunlugu.net

02.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR