Niğde`ye Çinliler yatırım için geldi

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hang Yang ve Çin’in önde gelen 8 büyük firmasının temsilcilerini makamında ağırladı.

 

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hang Yang ve Çin’in önde gelen 8 büyük firmasının temsilcilerini makamında ağırladı. Büyükelçi Yu Hang Yang, Çinli firmaların Niğde’de yatırım yapmak istediklerini belirtti. Belediye Başkanı Akdoğan da, Niğde’nin yatırımcılara sağladığı avantajlardan bahsetti ve Niğde’nin Çinli firmaların yatırımlarına ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

 

Çin’in dünyanın pek çok ülkesinde faaliyetlerini sürdüren 8 büyük firmasının temsilcilerinin yanı sıra, Ticaret Müsteşarı ve Protokol Müsteşarı ile birlikte Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ı makamında ziyaret eden Büyükelçi Yu Hang Yang, Türkiye’nin her yerini görmek istediğini, Niğde’ye de bu amaçla geldiğini belirterek, “Ancak asıl amacımız, Çinli firmaların Niğde’de yatırım yapmaları halinde ne gibi avantajlarının olduğunu görmek, firmaların burada yatırım yapmaları için destek istemektir. Çin, son 20 yılda Gayri Safi Milli Hasılasını kat kat artıran bir ülkedir. Türkiye’de yine son yıllarda önemli gelişmeler yaşayan, gelişimini sağlayan bir ülkedir. Çin Türkiye ile ekonomik işbirliği yapmaya hazırdır. Biz zaten bugün itibariyle Türkiye’nin en büyük 3. ticari ortağı konumundayız” dedi.

 

Büyükelçi Yu Hang Yang ile birlikte Niğde’ye gelen Çinli firmaların temsilcileri de kendi firmalarının faaliyet alanlarıyla ilgili bilgi verip, bu alanlarda yatırım yapıp yapamayacakları konusunda Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’a çeşitli sorular yöneltti. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da Niğde’nin ekonomik, ticari ve coğrafi konumuyla ilgili olarak Çinli konuklara bilgi verdi. Başkan Akdoğan, özellikle güneş enerjisi yatırımlarıyla ilgili değerlendirme yaptı. Türkiye’nin güneş enerjisi açısından en verimli iki ilinden birinin Niğde olduğunu söyleyen Başkan Akdoğan, Niğde’de kurulacak olan Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi’nin de Türkiye’nin en büyük enerji ihtisas sanayi bölgesi olacağını ifade etti. Güneş enerjisi alanında yerli ve yabancı firmaların Niğde’de yatırım yapmak için talepte bulunduklarını ifade eden Akdoğan, “Biz Niğde’de yatırım yapmak isteyen her yatırımcıyı, her firmayı Niğde Belediyesi olarak destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

 

NİĞDE’DE YATIRIM AVANTAJI

Türkiye’de yatırım yapacaklar için bölgelere ayrılmış bir teşvik sistemi olduğunu anımsatan Başkan Akdoğan, “Ülkemiz teşvik bakımından 6 bölgeye ayrılmıştır. 5 ve 6. bölgelerdeki iller en çok teşvik alan illerdir. Niğde, ülkemizde 5. bölgede teşvik alan bir ilimizdir ve güneydoğu illerinden sonra en çok teşvik alan şehrimizdir. İç Anadolu bölgesinde ve Niğde’nin etrafında 5. bölgede olan tek ilimiz Niğde’dir. Bu bakımdan Niğde’ye yatırım yapmak daha avantajlıdır. Ankara 1. bölgede olduğu için oraya teşvik çok daha azdır” diye konuştu.

 

Niğde’nin ulaşım ve asayiş bakımından da avantajlı olduğunu vurgulayan Başkan Akdoğan, “Şu anda Niğde’ye 100, 120 ve 150 kilometre mesafede 3 ayrı hava alanı var. Mersin Limanı ise 130 km mesafede, 2016 yılında Niğde’ye de havaalanı inşaatı ihalesi yapıldıktan sonra başlayacak ve 2017 yılında Niğde’miz havaalanına kavuşmuş olacak. Niğde’de hızlı tren çalışmaları da devam ediyor. Kayseri-Niğde-Adana hattı 2018 yılında tamamlanacak. Ayrıca Niğde’miz Türkiye’nin en güvenilir illerinden biridir” dedi.

 

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, ziyaretin anısına Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hang Yang’a el dokuması kilim hediye ederken, Büyükelçi Yang da Başkan Akdoğan’a Çin porseleninden yapılan bir vazo hediye etti. (İHA)

www.milliyet.com.tr

18.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR