EMO’DAN YATIRIMCILARA ‘ENERJİ’ ÇAĞRISI

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Erzurum Temsilcisi Namiye Sınırkaya, coğrafi konumu olarak güneş ışınlarının dik geldiği bir yapıya sahip olan Erzurum’un özellikle yenilebilir enerji üretimi konusunda yatırımcı iş adamları için bir nimet olduğunu söyledi.

 

Yapılan bir araştırmaya göre Erzurum’da güneş enerjisi potansiyelinin yıllık 1700 saatin üzerinde güneşlenme süresi olduğunu açıklayan EMO Erzurum Temsilcisi Namiye Sınırkaya, günlük güneşlenme süresinin ise ortalama olarak 8.02 saat, ışınım değerinin de 4.44 kwh/m2 olduğunu bildirdi.

 

Bu nedenle güneş enerjisi üretimi için Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin ideal olduğuna dikkat çekeren Sınırkaya, “Ülkemiz yenilebilir enerji kaynakları yönünden dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Almanya, İtalya, Japonya, İspanya, ABD ve Çin’in ardından Türkiye güneş enerjisinde yılda 380 milyar kwh elektrik elde edebilecek potansiyele sahip bir ülke. Türkiye’nin yıllık toplam güneş enerjisi potansiyeline bakıldığında ise bölgemiz yılda 2 bin 664 saat güneşlenme süresi ile metrekarede 1365 kwh elektrik üretme potansiyeline sahip. Bölgeler arasında ise 3. sırada yer almaktadır. Ege, Marmara ve Karadeniz gibi sahil bölgelerini güneşlenme süresinde geride bırakan bölgemiz neden güneş enerjisinden yararlanmasın. Günümüzde devlet, kalkınma ajansları gibi çeşitli kanallarla güneş enerjisi üretimine destek vermektedir. 1 Mw kurulu gücün altında GES’ler lisanssız üretim kapsamına giriyor. Söz konusu ölçekte GES kurmak için tüzel kişi olmaya, şirket kurmaya da gerek yoktur. Elektrik abonesi olan herkes, kendi elektrik tüketimlerini karşılamak ve ihtiyaç fazlasını şebekeye vermek üzere, yani devlete satarak 1 Mw altında bir tesis kurabilir. Böylece her yatırımcı hem bölge kalkınmasına hem de kendi ekonomilerine katma değer katabilirler. ”dedi.

 

“KIŞIN DEZAVANTAJINI AVANTAJA ÇEVİREBİLİRİZ”

Sınırkaya, bölgenin uzun süren kış aylarında ise yağan karın panel yüzeylerinin sıcak olması nedeniyle paneller üzerinde kalmaması ve kardan yansıyan ışığın aydınlanmayı artırmasından dolayı da Erzurum’u kış aylarında da avantajlı hale getireceğini iddia etti.

 

Sınırkaya, batının denizde güneş ışınlarından yararlandığını ve çektiği yerli, yabancı turistlerle ekonomisini ayakta tuttuğunu hatırlatarak, doğunun da güneşten üreteceği enerjiden kalkınabileceğini savundu.

 

Erzurum’un coğrafi konum olarak güneş ışınlarının dik geldiği bir konuma sahip olduğunu ifade eden Sınırkaya, bu durumunda enerji üretimindeki verimi artıracağını ayrıca yazın serin olmasının da panel verimlerini olumlu yönde etkileyeceğini vurguladı. Sınırkaya, böylece kışın dezavantajını avantaja çevrilebileceğini savunarak, Erzurum’un güneşli gün sayısının çok fazla olduğundan kar yağışının kış mevsiminde üretime katkı sağlayacağını anlattı. Panellerde üretilen elektriğin yeraltı kabloları ile birkaç metre uzaklıktaki elektrik direği ile ulusal sisteme aktarılabileceğini bildiren Sınırkaya, “Bölgemizi güneş panelleri ile donatmak için her şey uygun. Yatırımcılar için hem iyi bir kazanç hem de ülke ekonomisine katkı da bulunmuş olurlar. Ayrıca güneş panellerinin ömrünün 30 yıl olduğunu düşünürsek, 4-5 yılda yapılan maliyetin kendini amorti edeceğini ondan sonraki yıllarda ise ücretsiz elektrik üretimi yapacağını düşünürsek, burada yatırımcıların gayet kârlı bir yatırım yapmış olacakları görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

“BÖLGE EKONOMİSİNE DE KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Kurulacak olan Güneş Enerjisi Santralleri ile bölge ekonomisine de ciddi bir katkı sağlanabileceğini ileri süren EMO Erzurum Temsilcisi Sınırkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Bu enerjinin ham maddesi güneş, bu bölgemiz için bir Allah vergisidir. Üretilecek olan enerjiyi de yatırımcı kendi kullanımının arta kalanını devlete satabiliyor, bir nevi müşterisi hazır. Veriler çok iyi. Özellikle de kış aylarında kar kalınlığı 1 metreye yakın. Güneş ışınlarının karda yansıması ise üretimi, maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Yani şimdiye kadar külfet olarak görülen kar elektrik üretimine katkı sağlıyor ve nimete dönüştürülebilir. (İHA)

www.milliyet.com.tr

27.04.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR