Kayseri`de güneş enerjisi yatırımları ikiye katlandı

Kayseri`de lisanssız güneş enerjisi alanında toplam kurulu gücü bir yılda ikiye katladı. Güneş enerjisi alanında yatırımların bir araya toplanacağı Güneş Enerjisi İhtisas OSB`si için çalışmalar devam ediyor.

 

Kayserili girişimcilerin yenilenebilir enerji alanına ilgi göstermeleri ile lisanssız güneş enerjisi yatırımları bir yılda ikiye katlayarak 97 MW`lik güce ulaştı.

 

Güneş enerjisi alanında yatırımları artırmak ve yatırımcıya kolaylık sağlamak için Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, yatırımcının arsa aramadığı ,güneş enerjisi yatırımlarının bir araya toplandığı, üretim alanı sadece enerji olacak bir organize sanayi bölgesini kurmayı planladıklarını geçen yıl açıklamıştı. Enerji sektöründe ihtisas olacak OSB için hazırlıklara hız verildi. Kurulacak OSB için belirlenen dört ayrı parçadan oluşan yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanın parselasyon çalışmaları tamamlandı. Bölge, lisanssız güneş enerjisi üretimi yapacak 500 yatırımcıya üretim imkanı verecek. Yatırımcıların bu bölgede faaliyete başlaması ile Kayseri`ye 500 milyon euro değerinde yatırım kazandırılmış olacak.

 

Hammaddenin güneş olması, devlet tarafından teşvik verilmesi, yatırımın çok uzun sayılamayacak vadede kendini amorti etmesi gibi yatırımcıyı cezbeden enerji sektörüne Kayserili girişimcilerin yoğun ilgi göstermesi, bu alanda iyeni bir OSB`nin çalışmalarında itici güç oldu. Başlangıçta firma çatısına kurulan panellerle sektörde deneyim kazanan iş adamları, şimdi daha büyük yatırımların peşinde.

 

Kayseri`de, 2015 yılında lisanssız güneş enerjisine yapılan yatırımlarla toplam kurulu güç 51 MWA`ya ulaştı. Yatırımlar hız kesmeden devam etti ve bir yıl içinde toplam kurulu güç yaklaşık ikiye katlayarak 97 MWA`ya yükseldi. Lisanssız güneş enerjisinden elektrik üretimi için yapılan 883 başvurudan 280 adedi çağrı mektubu almaya hak kazandı. Bunların faaliyete geçmesi ile 225 MW`lik daha lisanssız elektrik üretim tesisi devreye alınmış olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü araştırmasına göre Kayseri`de enerji üretimi, depolanması, transferi ve tüketimi kapsamında kullanılan ürün ve ekipmanların imalatına yönelik projeler de potansiyeli değerlendiremeye yönelik yatırımlar arasında yer alıyor.

 

`OSB tamamlandığında dünyanın en büyük kurulu gücünü Kayseri`ye kazandıracağız`

 

Yatırımların önünü daha da açmak adına Güneş OSB`sini kısa zamanda faaliyete geçireceklerini ifade eden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Kayseri Civarı Elektrik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çelik, "Güneş Enerjisi Organize Sanayi Bölgesi konusunda oldukça mesafe kat ettik. Güneş Enerjisi Santralleri İhtisas OSB`si için arazi araştırmalarımız sona erdi. Dört ayrı parçadan oluşan ve 10 milyon metrekareyi geçen araziler güneş enerjisi santralleri için olumlu özelliklere sahip. Tarıma elverişli olmayan, kayalık, düz, rakımı yüksek olması nedeniyle güneşe yakın olan bu arazilerde gerekli incelemeler ve çalışmaları yaptık. Parselasyon çalışmaları da tamamlandı. Projeyi hayata geçirmek için üç ayrı bakanlıkla görüşüyoruz. 500 yatırımcıya uygun arazi belirledik. Bu da yaklaşık 500 milyon avroluk bir yatırım anlamına geliyor. Tamamlandığında dünyanın en büyük kurulu gücünü Kayseri`ye kazandıracağız" diye konuştu.

 

Kayseri OSB`den GES için 50 milyon dolarlık yatırım

Güneş enerjisini Kayseri`de sadece tekil girişimciler değerlendirmedi. İlin Organize Sanayi Bölgeleri de enerji maliyetlerini düşürmek ve temiz enerji kullanmak için harekete geçti. Yaklaşık bin 200 firmanın bulunduğu Kayseri Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere, Mimarsinan OSB ve İncesu OSB`de bu alanda yatırımlara yoğunlaştı. Kayseri OSB, Türkiye`nin en büyük enerji yatırımına 2015 yılında start verdi. Firmalara daha ucuz enerji için Güneş Enerji Sistemi (GES) projelerine yoğunlaştıklarını ifade eden Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, "Bölgemizde daha önce kurulmuş 7 MW gücünde bir GES var. Bu santral 8.7 milyon kilowat/saat elektrik üretim kapasitesine sahip. Kuruluş aşamasında olan 27 MW`lik ek santralde ise yapım çalışmaları devam ediyor. Yine mevcut proje kapsamındaki 11 MW kurulu güce sahip bir diğer santral ise yap-işlet-devret modeliyle üretime geçmeye hazırlanıyor. GES`lerde bununla da yetinmedik, 2017 yılı için 19 MW`lik yeni bir santrali daha yatırım programına aldık. Etap etap üretime geçen 45 MW gücündeki 3 ayrı santralde, toplam maliyet 40 milyon doları aşıyor. 2017 yılı için hedeflenen 19 MW güce sahip yeni santralin devreye girmesiyle ise bu alandaki yatırım tutarı 50 milyon doları bulacak" dedi.

 

İşletmelerde tüketilen enerjiyi 2015 yılında kurduğu 13 megavat kapasiteli güneş enerji santrali ile karşılayan İncesu OSB, yeni yatırımıyla GES kapasitesini artırmayı planlıyor. Mimarsinan OSB sanayicileri yenilenebilir enerji alanına teşvik ediyor. 13.8 megavat gücünde, 30 adet katılımcıya güneş enerjisi santrali projelerine bağlantı görüşü verildi. Bölgede söz konusu projelerin tamamının kısa zamanda devreye alınması planlanıyor.

 

Ulusal Enerji Verimliliği Projesi`nde pilot il Kayseri

`Elektrik üretmek` kadar `enerjiyi verimli kullanma` nın da önemli olduğu günümüzde KOSGEB-Sanayi Bakanlığı ortaklığıyla Ulusal Enerji Verimliliği Projesi`ne pilot il Kayseri`de start verildi. Daha verimlileriyle değiştirilecek motorlar, kompresörler, kazanlar, aydınlatma ürünleri vb. ana tüketim ekipmanları ile kayda değer tasarruf sağlanması ve bu yatırımın kendisini 2-3 yılda amorti etmesi bekleniyor. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi`nde Verimliliğin Artırılması Projesi `ni yürüten Efektif Enerji`nin faaliyetleri ile bölgede enerji verimliliğinin artırılması planlanıyor. Hatice ŞİMŞEK, KAYSERİ

www.dunya.com

14.11.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR