Bu tekne ALTERNATİF enerjinin simgesi …
İsviçreli mühendis olan Raphael Domjan tarafından projelendirilen 30 metrelik “Planet Solar” isimli tekne, yüzde yüz güneş enerjisiyle hareket ettirilecek.
Yenilikçi ve çevreye duyarlı bir İsviçreli mühendis olan Raphael Domjan tarafından projelendirilen 30 metre boyundaki “Planet Solar” isimli tekne, yüzde yüz güneş enerjisiyle hareket ettirilecek.
Alternatif enerji kaynaklarının prodüktif biçimde değerlendirilebileceğini tüm dünyaya etkin şekilde göstermek adına güneş enerjisi tahrikli süper hızlı bir teknenin inşasına Almanya’da başlandı. Seyir sistemleri güneş enerjisiyle çalışacak olan teknenin solar panelleri, iki tenis kortu büyüklüğünde bir alanı kaplayacak.
Yenilikçi ve çevreye duyarlı bir İsviçreli mühendis olan Raphael Domjan tarafından projelendirilen tekne sahip olduğu çizgilerle meraklılarını şimdiden kendisine hayran bırakıyor. Güneş panelleri 470 metrekare bir alanı kaplayacak olan tekne saatte 14 knot, yani 26 km bir hızla seyredebilecek. 30 metre boyundaki tekne, yüzde yüz güneş enerjisiyle hareket ettirilecek.
Kiel tersanesinde inşasına başlanan teknenin, önümüzdeki yıl tamamlanarak önce Avrupa, sonrasındaysa dünya sularında seyretmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çekmesi bekleniyor.
Teknenin, maksimum hızla Atlantik Okyanusu’nu 2 haftada geçmesi hedefleniyor. Tekne, enerjisinin tamamını güneşten sağladığı için karbon bazlı ve küresel ısınmayı tetikleyen her hangi bir gaz salımı gerçekleştirmeyecek. Kendi internet sayfası aracılığıyla görüşlerini paylaşan Domjan, teknolojinin doğru kullanımıyla enerji sorununa sağlıklı bir çözüm bulabilmenin hala mümkün olduğunu belirtiyor.
Normalde, toplanan güneş enerjisinin yüzde 17’sinin kullanılabildiğini ifade eden projenin yöneticisi Danny Faigaux, kullanılan yenilikçi teknolojiyle bunun yüzde 23’ler seviyesine çıkarıldığını ifade ediyor. Kimi uzmanlar ise, teknenin salt güneş enerjisiyle çalışıyor olması dolayısıyla, bulutlu bir havada ciddi güç kaybı sorunlarıyla karşılaşabileceğini iddia ediyorlar.
“Planet Solar” olarak isimlendirilen proje kapsamında, tekne 2011 yılında dünya turuna çıkacak. Atlantik ve Pasifik’i geçen Fransız yelkenci Gerard D’Abouville de teknenin gerçekleştireceği dünya turunda İsviçreli mühendis olan Raphael Domjan’a eşlik edecek. Domjan, bu tur esnasında uğrayacağı limanlarda teknesini ziyaret edenlere enerjinin nasıl verimli kullanılabileceği konusunda faydalı bilgiler sunmayı planlıyor. Teknenin, 11,5 milyon dolara mal olması planlanıyor.
Uluslararası ekonomik krize rağmen, Avrupa’nın termal güneş enerjisi pazarı geçen yıl yüzde 60 oranında büyüdü. Pazardaki hızlı büyümeye, tüketicilerin iklim değişikliği ile yüksek petrol fiyatları karşısında daha duyarlı davranması gösterildi. Avrupa Güneş Sıcaklığı Endüstrisi (Estif) tarafından açıklanan rakamlara göre, Avrupa Birliği (AB) 27 üye ülkesi ile İsviçre’de, 2007 yılına oranla güneş panelleri oranı, yüzde 60 ile, 4,7 milyon metre kare daha arttı.
Estif Başkanı Olivier Drücke, 2008 yılında termal güneş enerjisi ile ısıtma ve soğutma daha fazla sayıda ülkede kabul görülmeye başladığını söyledi. En güçlü ilerleme, pazarın yüzde 120 oranında büyüdüğü Almanya’da kaydedildi. İspanya ve İtalya’da da büyük ilerleme görüldü.
Termal güneş enerjisi, güneş ışığının güneş ısıtıcıları yolu ile sıcağa dönüştürülmesine dayanıyor. Diğer büyük bir uygulama da ışığı doğrudan elektriğe dönüştüren fotovoltaik güneş enerji (FV) sistemi. Estif’e göre Almanya’daki güçlü büyüme, iklim değişikliği ile yüksek petrol fiyatlarının baskısı altındaki tüketicilerin enerji seçeneklerini değerlendirmek için daha fazla zaman ayırdıkları tahminlerini doğruluyor. Termal güneş enerjisine 30 yıldır yatırım yapan Avusturya, kişi başına en fazla termal güneş enerjine sahip ülkeler sıralamasında başı çekiyor.
Ülke şimdi, her 1000 kişi de 390 metre kare termik güneş panellerine sahip. Dahası Avusturya diğer ülkelerle arayı daha da büyütüyor. Geçen yıl, her 1000 kişide 42 metre kare büyüme kaydedildi. Böylece Avusturya’da, Almanya’daki büyümeden 1,6 kez, Avrupa genelindeki büyümeden 4 kez daha fazla büyüme kaydedilmiş oldu. Belçika ve Hollanda’da ise yüzde 40 oranında büyüme kaydedildi.
Belçika’da 91 bin metre kare güneş paneli ile ülkedeki işler haldeki güneş paneli metre kare oranı 270 bine, Hollanda’da ise 25 bin metre kare artış ile 363 bin metre kareye ulaşıldı. Ekonomik krizi atlatmak için birçok ülke uzun vadeli alt yapıya yatırım yaptığı göz önünde bulundurulduğunda, güneş enerjisi endüstrisine daha fazla pay ayırmaları bekleniyor. Bu, güneş enerjisi kullanımındaki büyümenin önümüzdeki yıllarda daha da büyümesine yol açması bekleniyor.
Avrupa Güneş Pili Sanayi Birliği (EPIA) yayımladığı yeni bir çalışmada, güneş pilleri 2020 yılına kadar ve ancak önümüzdeki yıllarda uygun bir politika çerçevesinin oluşturulması halinde Avrupa’nın elektrik talebinin en fazla yüzde 12’sini karşılayabilir. Çalışmada güneş enerjisinin herhangi bir teşvik almaksızın 2020’ye kadar Avrupa Birliği (AB) piyasalarının yüzde 75’inde diğer yöntemlerle elektrik üretiminin önüne geçebileceği sonucuna varıyor. Avrupa’nın bazı bölgelerinde ve özellikle İtalya’nın güneyinde, İspanya’nın büyük bir kısmında güneş pili kullanımı bu yıl içerisinde diğer üretim yöntemlerini hayli zorlayacak.
Çalışmada farklı politika kurguları gözden geçirilirken bildik bir senaryoya göre elektrik üretiminin yalnızca yüzde 4-6’lık bir kısmı güneş enerjisinden karşılanıyor. Aynı metinde doğru şekilde desteklenmesi halinde sanayi kesiminin birliğin sürdürülebilir enerji stratejisine önemli katkılarda bulunabileceği ve birliğin enerji üretim hedefinin yenilenebilir kaynakların kullanılmasıyla yüzde 20’ye çıkarılmasına yardımcı olabileceği kaydediliyor.
Bununla birlikte sanayi kesimi gerekli maliyet indirimlerinin gerekli olduğunu ama yine de önümüzdeki beş yıl içerisinde iyi tasarlanmış bir destek planıyla üretim hacminin artırılabileceğine inanıyor. Son on yılda, güneş enerjisi diğer enerji kaynaklarından daha yüksek bir oranlı bir kapasiteye ulaştı. EPIA yine de yüzde 12 hedefine ulaşmanın imkânsız olduğunu ileri sürüyor. Buna rağmen güneş pilleri AB’nin elektrik ihtiyacının yüzde 1’inden daha azını karşılıyor ve önemli üretim artışları için esaslı destek gerekiyor.
Söz konusu çalışmada güneş enerjisinden yararlanmanın en iyi yolunun tarife garantisinin teşvik edilmesi olduğuna dikkat çekiliyor. Bu konuda oldukça başarılı olan Almanya güneş enerjisi üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Bu çalışmaya göre, güneş enerji üretiminde örnek teşkil etmesi açısından tüketici elektrik faturalarında yüzde 2,2’lik bir artışın tarifelere aktarılması ihtimali üzerinde duruluyor.
Dahası bürokratik engellerin aşılması ve büyük hacimli yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji ağına eklenmesinin gerekliliğine dikkat çeken EPIA yaptığı çalışmada net ölçümler sayesinde hanelerin kullanılmayan güneş enerjisini ağa geri gönderebilme ve en yüksek tüketim zaman diliminde ek ödeme yapmalarının rekabeti güçlendireceğini ileri sürüyor.
“Planet Solar” isimli tekne ile başlatılacak proje giderek azalan enerji kaynaklarına karşı yenilenebilir / natif enerjileri daha çok insana tanıtma amacı güdüyor. Tüm dünya limanlarını dolaşması beklenen Planet Solar, güneş enerjisine ilgi duyan insanlara güneşten alınan güç ile dünya turu yapmanın mümkün olabileceğini gösterecek.
denizhaber.com / 06 Ağustos 2009
-.-
deniz denizcilik marin marina tekne gemi yat yatch solar güneş pili pv fotovoltaik photovoltaic panel modul uygulamalarınız için ekonomik markalı ve kaliteli ürünlere ilişkin teknik ve fiziki özelliklerle birlikte fiyatlar için;