Albayrak: YEKA ihalesi başvuru süresi uzatılabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, YEKA ihalesine hazırlık için yoğun bir ek süre talebinin olduğunu ve sürenin uzatılabileceğini söyledi.

 

7. Türkiye Enerji Kongresi`nin açılışında özel oturumda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, YEKA ihalesine hazırlık için süre uzatımıyla ilgili firmalardan çok yoğun bir talep olduğunu belirterek, maksimum katılım, maksimum rekabeti sağlayacak bir değerlendirmeyi yakın dönemde yapacaklarını ifade etti.

 

Son dönemde özellikle madencilik sektörünün ve kömürün, eskisinden biraz daha Türkiye gündemine girdiğini kaydeden Albayrak, bunda istihdam ve yerli kaynakların değerlendirilmesi kadar enerji arz güvenliğinin sağlanmasının da önemli rol oynadığını belirtti. Albayrak, geçen hafta Siirt`te yaşanan elim maden kazasının da bu konuda çok dikkatli ve güvenli hareket etmek gerektiğini hatırlatarak, madencilik ve kömür özelinde önümüzdeki dönem daha yoğun bir dönem yaşanacağını söyledi.

 

YENİLENEBİLİRDE ÖZ TÜKETİM OLMALI

Güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerjide en önemli noktanın maliyet rekabeti ile büyüme olduğuna dikkat çeken Albayrak, güneşte bir noktaya gelindiğini, rüzgarda da çok hızlı bir şekilde tüm teknik detayları potansiyel tüm tarafların mutlu olacağı bir modelleme üzerinde çalıştıklarını söyledi. Albayrak, "Kamu olarak bu konuda biz çok mutlu değiliz. Sadece özel sektör açısından değil, tüm paydaşların mutlu olacağı bir modelle öz tüketim temelinde bir tutum sergileyeceğiz. Öz tüketim dışındaki yaklaşımlar sektörü de olumsuz etkiliyor. Öz tüketimle sınırlı olan bir modele olumlu bakıyoruz. Daha fazla para kazanırız şeklinde bakıyorlarsa kimse kusura bakmasın." dedi.

 

ŞANGAY ÇOK ÖNEMLİ BİR ÖRGÜT

Türkiye`nin Şangay İşbirliği Örgütü Enerji Başkanı olmasını da değerlendiren Albayrak, Dünyanın enerji anlamında en büyük örgütlerinden bir tanesi olan Şangay İşbirliği Örgütü içinde yer almaktan, paydaşı olmaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

 

Albayrak, Türkiye`nin bölgede kazan - kazana dayalı çok farklı bir enerji politikası izlediğini ve enerji arz güvenliğine olumlu katkı yapacak her türlü adımı desteklediğini ifade ederek, Türkiye`ye verilen görev konusunda emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / ADANA

www.enerjigunlugu.net

24.11.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR