Güneş enerjisi ile elektrik üretiyor

Isparta’nın Senirkent ilçesinde, Eyüp Tortop isimli vatandaş bahçesinde bulunan evinin damına yerleştirdiği sistemle elektrik üretiyor.

 

Eyüp Tortop, "Bu sistemle 4 lamba, bir TV, bir de buzdolabını çalıştırıyorum. Üç adet 50`lik paneli, binlik invantörü, iki de 80 amperlik aküsü var. Sistem 50 yıl garantili. Sistemin yeterli elektriği üretebilmesi için 3 saat güneş görmesi yeterli." dedi.

Tortop, elde ettiği enerji ile buzdolabının 24 saat çalıştığını ifade etti. Lambaları geceleri kullandıklarını, TV`yi de lüzum ettikçe seyrettiklerini belirten Tortop, "Daha önce jeneratörle bu eksikliği gideriyordum. O da masraflı oluyor ve bazen de arıza yaparak bizi karanlıkta bırakıyordu. Jeneratörü almadan önce şehir şebekesinden yararlanmak istedim. TEK‘in yaptığı hesaba göre yeraltına döşenecek kablo, saat ve abone ücreti için bana 5 bin TL masraf çıkarıldı. Halbuki güneş enerjisi sitemini 2 bin 500 TL`ye kurdurdum. Ürettiğim elektriği de aldığım akülerde depolayabiliyorum. Ben çok memnunum ve bağında, bahçesinde evi olan herkese tavsiye ederim." şeklinde konuştu. ISPARTA - 18.09.2011

www.bugun.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR